Валери Симеонов ще вземе участие в Деветия Събор на българите в Украйна


Валери Симеонов ще вземе участие в Деветия Събор на българите в Украйна
Снимката е илюстративна
10 Септември 2020, Четвъртък


На 11 септември там ще бъде открит бюст-паметник на Хаджи Димитър

Автор: Десант

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов и народният представител от патриотичната партия Йордан Апостолов ще вземат участие в най-мащабното българско събитие за нашата диаспора в Украйна – IX-я Събор на българите.

Народните представители от НФСБ са в град Мелитопол, Запорожка област по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Те ще проведат поредица от срещи като част от активната си работа за подкрепа на българските общности зад граница.

Проявите са в рамките на два дни – на 11 и 12 септември.

Това е Събор, който носи в своята история ценностите на народния дух, почитане на традициите и родовите корени. Важната му цел е обединяването на българската диаспора, възраждането и развитието на майчиния език, приобщаването на младото поколение към културно-историческите ценности, подчертава в поканата си до Валери Симеонов и народните представители от НФСБ Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна.

В рамките на Събора ще се проведе XV-та Международна научно-практическа конференция „Българите в Северното Причерноморие“, в която ще вземат участие близо 60 учени от Украйна, България и Молдова. Ще се включат и творчески състави на наши сънародници от трите държави. Ще бъдат организирани изложби на открито, посветени на българската култура, бит и кухня.

На 11 септември ще бъде открит бюст-паметник на българския национален герой Хаджи Димитър.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки