Държавата ще плати за премахването на 5 от постройките в Догансарай


Държавата ще плати за премахването на 5 от постройките в Догансарай
09 Септември 2020, Сряда


По закон разходите за събарянето им трябва да бъдат поети от строителя, но в случая властите не знаели кой е той

Автор: Янко Крумов

Община Бургас ще поиска средства от Министерския съвет (МС), за да премахне незаконните постройки от имота в парк "Росенец", обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, стана ясно от думите на областния управител Вълчо Чолаков пред бТВ.

Става въпрос за общо 5 постройки, за които прокуратурата установи множество нарушения и сезира местната власт, която започна процедура по принудителното им премахване.

Областният управител на Бургас съобщи в сряда, че местната община вече е издала заповед за премахването на въпросните 5 незаконни постройки в лятната резиденция на Доган. По думите на Чолаков обаче процедурата най-вероятно ще приключи догодина, тъй като събарянето трябва да се извърши с държавни пари.

"Следва да назначим вещо лице, което да определи стойности за премахване на различните постройки. На база на тези стойности следва да се поискат финансови средства от МС. След това се обявява по реда на Закона за обществените поръчки процедура за премахване на всяка една от постройките. Чисто юридически като забава може да се получи във връзка с получаването на финансовите средства. Може да не са за тази календарна година, все пак сме на края, и да са в началото на следващата. Ако някой обжалва самата процедура за обществена поръчка, също може да се продължи като някакъв срок от време. Законът е категоричен, при установено незаконно строителство и влязъл в сила административен акт, то също следва да бъде премахнато", каза Чолаков пред бТВ.

Той обясни, че премахването на постройките ще бъде направено с държавни пари, тъй като част от тях са построени върху държавна земя. По закон разходите за събарянето им трябва да бъдат поети от строителя, но в случая властите не знаят кой е той. Сред подлежащите на премахване обекти са голяма къща, двуетажна постройка на плажа, павилион за охранители, оранжерия и двуетажна постройка пред кея, за който също липсват необходимите документи.

Подобна е ситуацията с пътя до лятната резиденция на Доган, който доскоро беше недостъпен за граждани, въпреки че по него се стига до публичния плаж.

"Няма как да бъде узаконен този път, той също следва да бъде премахнат като незаконен строеж. За да има път там и да бъде нанесен в кадастъра, трябва да има подробен устройствен план, който да предвижда такава улична или пътна връзка", добави областният управител Вълчо Чолаков.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки