Доц. Румен Драганов: Проработи туризмът с човешко лице


Доц. Румен Драганов: Проработи туризмът с човешко лице
09 Септември 2020, Сряда


Къщите за гости и малките семейни хотели устояха на кризата, но не и хотелите, строени върху дюни, коментира доцентът от Института за анализи и оценки в туризма

Автор: Десант

Къщите за гости и малките семейни хотели устояха на кризата, породена от пандемията от коронавирус, но не и хотелите, строени върху дюни.  Пострадали са тези, които са планирали нискобюджетен туризъм от чужбина с работници от Украйна и Молдова. Това каза в сутрешния блок на БНТ доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Фактически проработи туризмът с човешко лице, добави той.

"Ние сме имали свърхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме много нискобюджетни туристи", коментира доц. Драганов.

„Очертава се много интензивен септември. Наблюдаваме планината, морето и в цялата страна къщите за гости, семейните хотели. Пътуванията са интензивни и магистралите станаха тесни. Вчера „Тракия“ бе задръстена“, добави той.

„Българският туристически съюз отбеляза наскоро 125 години от създаването си. В планината има 44 000 легла и там заетостта е много висока“, уточни доцентът.

„До средата на октомври се очаква да има туристи по морето. Около 7 200 000 българи ще бъдат на територията на страната, около половината ще са на морето. Проблем, който се очерта през летния сезон, е този с местата за паркиране. Подобна тенденция се очаква и през зимния туристически сезон. Навсякъде в туристическите комплекси страдаме от липса на паркоместа и диспечирането на свободните места“, добави той.

"Хората са много доволни от това, че цените наистина са по-ниски, но те продължават да правят сравнение с Гърция като конкурентоспособна дестинация. Конкурентността на Гърция е, че там не се плаща за чадъри", заяви Драганов. Според него у нас това не може да се случи.

„Българите като чуят север и изпитват студ, а румънците предпочитат нашето Северно Черноморие“, добави той.

„В Гърция всеки туристи получава СМС с информация кога е влязъл в страната, кога трябва да напусне, какъв е неговия статут. Пишат му дори кога ще има вятър. Вчера говорих с д-р Шишков от Поморие. Той се върна от Гърция и ми показа СМС, с който го информират, че ще има буря през нощта.“, каза още доц. Драганов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки