Има ли опасност да погинат защитените растения в Ботаническта градина във Варна


Има ли опасност да погинат защитените растения в Ботаническта градина във Варна
Снимки: visit.varna.bg
03 Септември 2020, Четвъртък


ВАП възложи проверка за установяване на всички обстоятелства свързани с правото на собственост

Автор: Десант

Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага проверка на министъра на околната среда и водите и на областния управител на област Варна за изясняване на обстоятелствата, свързани с правото на собственост върху терена, на който се намира Ботаническата градина във Варна и опасността от погиването на защитените видове растения, намиращи се там. 



Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите с твърдения, че частни лица са заградили десетки декари от Ботаническата градина. В публикациите има данни за  проблеми, свързани с правото на собственост върху терена на Ботаническата градина във Варна, както и с опасността от погиване на защитени видове растения, намиращи се там.

Министърът на околната среда и водите и областният управител на Варна следва да изяснят всички засегнати в публикациите въпроси, както и тези, които имат значение за правилното решаване на изнесените проблеми.

Необходимо е в резултат на направените констатации от контролните органи да се предприемат всички, предвидени в нормативните актове административни и административнонаказателни мерки и законосъобразна реакция, в случай на констатирани нарушения. Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.



По време на проверката двете структури трябва да изяснят и всички обстоятелства, свързани с наличието на ограждане на територия от Ботаническата градина във Варна и законноста на същото, предотвратяване на нарушения, предотвратяване на опасност от погиване на защитени растителни видове, както и реализация на административна и административнонаказателна отговорност при наличие на предпоставки.

ВАП е изискала информация за предприети действия по компетентност и от Окръжна прокуратура – Варна.

Резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък срок.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки