В Медвен ще честват 170 години от рождението на Захарий Стоянов


В Медвен ще честват 170 години от рождението на Захарий Стоянов
02 Септември 2020, Сряда


В къщата музей на летописеца на Априлското въстание ще се проведат и вторите четения, посветени на него, организирани по инициатива на НФСБ

Автор: Десант

Областна администрация Сливен, Община Котел, котленският Исторически музей и др.организират успоредно с честването на 135 години от Съединението на България и 170 години от рождението на Захарий Стоянов в родния му Медвен.

В къщата музей на летописеца на Априлското въстание ще се проведат и вторите четения, посветени на Захарий Стоянов, организирани по инициатива на НФСБ.

Началото им е от 11 ч. на 6 септември. Сред докладите, които ще бъдат изнесени са: „Съединението на България – 135 години. Приносът на Захарий Стоянов“ с автор Любо Котев; „Захарий Стоянов и приносът му за въздигане на българската държавност“– гл. ас. д-р Николай Хрисимов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и „Някои нови документи за Захари Стоянов от личния архив на Стефан                Стамболов“ – доц. Милен Куманов, Институт по история към БАН. 

В 12 ч. ще бъде награждаването на участниците от конкурса за есе „От медвенските пасища до               председателството на Народното събрание“.

Следва моноспектакълът „Пътеки към душата на България“ с Тоня Борисова, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов в центъра на родното му село.

В рамките на честванията ще бъде открита изложбата „Захарий Стоянов – първи издания“, подготвена с материали от личните архиви на проф. д-р Байчев от ВМА-София  и проф. д-р Томов, ректор на МУ Плевен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки