Поморие се готви за 62-те Яворови дни


Поморие се готви за 62-те Яворови дни
Снимка: Архив Радио „Милена"
02 Септември 2020, Сряда


Вижте какво предвижда програмата

Автор: Десант

През септември 1899 г. като телеграфист в пощата на Анхиало (дн. Поморие) е назначен Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Яворов.

В първото писмо до сестра си Екатерина той пише: „…още не мога да се опомня от опиянението, в което ме закараха хилядите нови впечатления, нахлули изведнъж в душата ми, щом попаднах в този нов за мене край...“.

Поетът живее под наем, в стара дървена къща, край самия бряг на морето. Тук, в Анхиало, се зараждат не само поетични, но и романтични вълнения, които намират отражение както в личния му живот, така и в творчеството му.

Днес, в морското градче всяка година се провеждат Национални литературни празници „Яворови дни“. Поредното им 62-ро тазгодишно издание ще се състои в периода  4 – 6 септември.

По традиция програмата на литературните дни ще започне със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично”, на 4 септември (петък) от 19 ч. Официалното откриване ще се състои от 20 ч. пред паметника на Яворов, след което в Летен театър „Яворов“ ще бъде представен театрално-музикалният пърформанс по текстове на Димитър Воев – „Част от колекция“. Входът е свободен.

Яворовите празници ще бъдат съпътствани от изложба, посветена на Ненко Токмакчиев. Ще се състои и юбилейна литературна вечер по случай 100 години от издаването на списание „Златорог“, в която се предвижда сериозно академично участие - проф. Михаил Неделчев, доц. Елка Трайкова и проф. Веселин Методиев.

В края на тридневната програма ще бъдат обявени резултатите от националните конкурси за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“ и рецитал-конкурса по творби на Яворов, които тази година се проведоха онлайн.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки