Вижте кои животни могат да се заразят с коронавирус


Вижте кои животни могат да се заразят с коронавирус
02 Септември 2020, Сряда


Изследването и определянето на четири групи според риска е на американски учени от Калифорнийския университет

Автор: Десант

Американски учени съставиха най-пълния досега списък с животни, които са податливи на коронавирусна инфекция. В него се оказаха над 400 гръбначни. 

За основен критерий при съставането на списъка е избрано сходството на ензима АCE2 при животните и човека. Припомняме, че именно благодарение на наличието на него коронавирусът прониква в клетките на организма. 

Екипът изследователи от Калифорнийския университет е направил генетичен анализ на последователността на аминокиселините на ACE2 при 410 вида гръбначни животни. 

По думите на члена на научната група Джоана Дамас, при тези с двадесет и пет аминокиселини, които съответстват на аналогичната последователност при хората, е максимално повишен рискът да се заразят с Ковид-19. Такъв злочест късмет толкова много да си приличат с хората имат западно-равнинната горила, бонобото, шимпанзето и няколко други вида. 

На второ място по риск се нареждат 12 вида делфини и китове, гризачи, елени, лемурообразни примати, колобус и др. 

В третата степен влизат 13 вида примати, 11 вида гризачи, едно китообразно, над дузина чифтокопитни и представители на семейство Котки като сибирски тигър и домашната котка.  

Кучатата, прасетата, конете и африканските слонове се оказват в четвърта група, а влечугите, земноводните и торбестите животни практически не рискуват да се заразят с Ковид-19.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки