БДЖ пусна специален вагон за участниците в колоездачния преход „Дунав Ултра”


БДЖ пусна специален вагон за участниците в колоездачния преход „Дунав Ултра”
Снимка: БДЖ
31 Август 2020, Понеделник


Маршрутът на велосипедистите свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната - с. Куделин и с. Дуранкулак

Автор: Десант

Близо 40 участника в колоездачния преход „Дунав Ултра” пътуваха днес със сутрешния влак от София за Видин. За втора поредна година БДЖ осигури специален вагон за превоз на велосипеди в подкрепа на участниците в изминаването на най-дългия туристически велосипеден маршрут в България.

След пристигането си в крайдунавския град любителите на велосипедния туризъм ще се подготвят за официалния старт на прехода по поречието на река Дунав. И тази година в инициативата освен от България ще се включат участници от Румъния и други европейски държави.

Маршрутът на „Дунав Ултра” свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с. Дуранкулак). Траекторията му преминава през или в района на 107 населени места - 17 града и 90 села, до 6 от които има достъп с железопътен транспорт. Това са Видин, Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра. Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Събитието няма състезателен характер, а е персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост.

Целта е успешно изминаване на дистанцията с велосипед - индивидуално или екипно, но задължително на собствен ход.

Всеки желаещ да се включи в инициативата, може да започне своето пътуване от произволно избрана точка по маршрута. За целта, удобна възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на река Дунав потенциалните участници имат не само до Видин.

Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с БДЖ до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на „Дунав Ултра”. Разписанието на влаковете е лесно достъпно в електронния пътеводител на официалната страница на националния железопътен превозвач (www.bdz.bg) и в Google maps.

Като представител на най-екологичния транспорт в България, а именно железопътният, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД подкрепя различни инициативи за екологичен начин на придвижване и туризъм с цел опознаване на повече културно-исторически обекти на територията на страната, изтъкват от националния железопътен превозвач.


В категории: Новини , Спортни новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки