Праистория, античност и легионери „оживяха" в Русе в „Театрална ваканция в музея“


Праистория, античност и легионери „оживяха" в Русе в „Театрална ваканция в музея“
Снимки: РИМ-Русе
31 Август 2020, Понеделник


Театралните етюди са следствие от двуседмичното пребиваване на децата в експозиционните пространства и досега с изложените в тях артефакти

Автор: Десант

Пърформанс, вдъхновен от експозициите на музея, представиха децата, участници в осмото издание „Театрална ваканция в музея“.

Създаването на забавни и поучителни истории, изработването на впечатляващи кукли и реквизит и майсторски умения за сценично присъствие демонстрираха подрастващите и тази година.

Театралните етюди са следствие от двуседмичното пребиваване на децата в експозиционните пространства на музея и досега с изложените в тях артефакти. Така в Лапидариума оживяха ключови моменти и разкази от различни периоди – Праисторията и разказът за Ернестина, прототип на момиче от втората половина на петото хилядолетие, чиито останки, открити от археолога д-р Димитър Чернаков, са изложени в Историческия музей.

Анимирани са и Античността, и древното римско присъствие по Дунав, легионерите от тракийската кохорта, монетите, изсечени в провинциите и традиционното събитие Римски пазар на крепостта „Сексагинта Приста“.

Пърформансът визуализира слизането на чуждестранни туристи от корабите и срещата им с Боровското съкровище, както и облеклото и модата, характерни за Русе от края на XIX и началото на ХХ век. Свързващото звено между отделните фрагменти бе образът на екскурзоводът на музея.



Спектакълът на театралната ваканция е ценен както за развитие на творческия и познавателен потенциал у участниците, така и за интегрирането в себе си на ключови музейни експонати, дейности, помощни материали и събития. По този начин се получава надграждане и обогатяване на музейното повествование, а различните гледни точки създават условия за използването на нови интерпретационни модели.

Театрална ваканция в музея е проект на Група за детски театър „Камила“. Заниманията ръководиха Илия Деведжиев, Росица Миновска, Лиляна Василева и Анелия Пейчева.

През тази година работиха три ателиета – „Перо“, които създадоха сюжета на отделните етюди, „Сръчко“, които изработиха куклите за финалния пърформанс и „Сцена“ – участниците, които изиграха кратките истории.

Видео от „Театрална ваканция в музея“ може да бъде видяно в Youtube канала на русенския музей.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки