Валери Симеонов и активисти на НФСБ посетиха крепостта Русокастро


Валери Симеонов и активисти на НФСБ посетиха крепостта Русокастро
29 Август 2020, Събота


Те поднесоха цветя и през паметния знак на граничния вал Еркесия край средецкото село Дюлево

Автор: Диана Славчева

Активисти на бургаската организация на НФСБ посетиха крепостта Русокастро и паметния знак, обозначаващ граничния вал Еркесия край средецкото село Дюлево. В похода до тези знакови за българската история места се включиха и заместник-председателят на Народното събрание и лидер на „Националния фронт за спасение на България“ Валери Симеонов и народният представител Христиан Митев. 



На знаковата за българската история крепост Русокастро в момента се извършват поредните археологически разкопки. Археолозите запознаха гостите си с историята на укреплението, в чиято най-висока част в момента се разкриват останките на величествена владетелска кула, каквато няма аналог в цяла Южна България.

Край пътя, водещ до крепостта Русокастро, е издигнат паметник в чест на състоялата се тук на 18 юли 1331 г. (някои учени посочват 1332 г.) победоносна битка на българския цар Иван Александър срещу византийския император Андроник III Палеолог. Патриотите се поклониха пред него и поднесоха цветя, придружени от кмета на Камено Жельо Вардунски.



Малко по-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак, поставен на мястото, откъдето минава граничният вал Еркесия край средецкото село Дюлево.



Мемориалният знак бе обновен през 2018 г. по инициатива и със средства на председателя на общинската организация на партията в Камено Иван Кузманов и върху него бе гравиран образът на великия кан Тервел, по времето на който е изградено отбранителното съоръжение, защитавало преди векове границата на България с Византия.

Валери Симеонов със съжаление отбеляза, че и крепостта Русокастро, и граничният вал Еркесия все още не са много популярни. Той бе категоричен, че държавата и респективно ресорните министерства трябва да се погрижат това да станат посещавани туристически обекти. А също и да намерят по-широко място в учебниците по история събитията, на които те са посветени.

От бургаската организация на НФСБ за втори път организират посещение на крепостта Русокастро и до паметния знак за граничния вал Еркесия. По време на похода до тези две знакови за българската история места патриотите се отбиват и до малката църква „Свети Георги“ край русокастренския замък, за чието обновяване също има принос активистът на партията Иван Кузманов.




В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки