PETA призовава за незабавно прекратяване на живота в плен в зоопарковете


PETA призовава за незабавно прекратяване на живота в плен в зоопарковете
Снимка: Фондация „Четири лапи"
28 Август 2020, Петък


Най-голямата организация за защита правата на животните в Германия цитираслучаи от България на  неконкролирано близкородствено развъждане на лъвчета



Автор: Десант

Зоопаркът в Благоевград е известен от години с липсата на условия за адекватни грижи към животните, със случаите на новородени, изчезнали без следа или починали при неясни обстоятелства.

В следствие на неконтролирано близкородствено развъждане, в него преди време бяха родени две лъвчета, обречени на живот с лишения. Медиите нашироко отразиха тяхната съдба и те получиха адекватни медицински грижи, едва след намесата на екип, занимаващ се със защита на животните.

В подобен случай от март 2018 г., други две лъвчета – Терез и Масуд – бяха спасени от нелегалния зоопарк в Разград и преместени в спасителен център за диви животни в Холандия. Операцията по тяхното спасяване получи широк медиен отзвук в цяла България. Въпреки това, лъвът Масуд почина наскоро, вследствие на вродени усложнения, резултат от близкородствено развъждане.

В опит да спести тази съдба на нови поколения животни, най-голямата организация за защита правата на животните в Германия - PETA, призова ръководството на зоопарка да спре незабавно развъжданото на диви животни и да се погрижи за преместването на двете лъвчета и техните родители в специализиран спасителен център, който би бил в състояние да посрещне нуждите им.

Виждането на PETA е, че големите котки, като тигри, лъвове и леопарди, не бива да бъдат държани в плен и единственото подходящо за тях място, освен дивата природа, са специално изградени центрове за диви животни.

„Те не могат да водят добър живот в един зоопарк. Особено големите котки често проявяват поведенчески аномалии, резултат от неадектватните условия, в които те са принудени да живеят. Към това се прибавят и здравословни проблеми, в следствие на безотговорно близкородствено развъждане“, е мнението на биоложката и специалист за животни в развлекателната индустрия към PETA – Ивон Вюрц.

Дори при контролирано размножаване в рамките на специално изготвена програма, при надзор от ветеринарни специалисти по диви животни, рисковете за здравето на животните са големи. Това показва стартиралата през 90-те години на миналия век Европейска програма за защитени видове, в рамките на която се провежда контролирано размножаване.

Част от програмата са и девет лъва, които имат роднинска връзка. Вследствие на редуцираната генетична база, при тях се наблюдава висока смъртност при младите животни, както и множество усложнения.

Според проучване, извършено в рамките на програмата през периода 2000 г. до 2014 г. близо 80% от животните са починали в резултат на вродени дефекти, като половината от тях не доживяват повече от месец.

PETA критикува лошите условия за живот за всички диви животни, като например лъвове, които са принудени да живеят в плен. По-голямата част от тези големи котки проявяват поведенчески аномалии. Към това се прибавя и фактът, че отглеждането на животни в плен не допринася за защита на видовете.

Лъвове, тигри и други животни, които биват родени в зоопаркове, никога не мога да бъдат върнати в ествествената им среда, защото им липсват специфичните за техния вид поведенчески форми, които да им позволят да оцелеят в дивата природа.

PETA апелира за това средствата, които в момента се инвестират в поддържката на зоопарковете, да бъдат инвестирани в усилията за запазване на ествествената среда на тези животни в държавите, в които различните видове естествено се срещат.

Организацията се стреми за осигури по-добър живот за всички животни чрез разкриване на случаи на жестокост към тях, информиране на обществеността и промяна на начина им на живот.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки