Руски белогвардейци построяват незаконно най-старият басейн в България


Руски белогвардейци построяват незаконно най-старият басейн в България
Снимки: zapadno.com
27 Август 2020, Четвъртък


Бившия концесионер на минерален извор „Трънска Банкя” Диана Кишкилова обжалва търга за отдаване под наем на съоръжението в едноименното трънско село

Автор: Десант

Незаконно ли е построен един от най-старите басейни в страната и отговаря ли на съвременните изисквания за отстояния и отпадни води, предстои да каже съдът. Решението за провеждане на търг за отдаване под наем на плувния басейн в трънското село Банкя е обжалвано, предава репортер на Zapadno.com.

В началото на месец август на сайта на общинската администрация в Трън бе публикувано обявление за предстоящ на 25 август търг за отдаване под наем на плувния басейн. Дни след публикуването обявлението беше премахнато. Причината е, че решението на Общински съвет-Трън от 23 юли тази година, с което се дава съгласие за провеждане на търг, е обжалвано от бившия концесионер на минерален извор „Трънска Банкя” Диана Кишкилова.

Пред Zapadno.com тя обяснява, че според нея решението е незаконосъобразно. „Плувният басейн е в заварено положение доколкото знам. Той е построен през 1928 г. от руски белогвардейци, които напускат Русия при октомврийската революция и стигат до Трънско. За съжаление наистина е антика, защото е най-старият басейн в България – факт. Но той е абсолютно незаконно построен.

На първо място, във втора вододайна зона не може да има плувни басейни. Не може да има басейни, които нямат законово отвеждане на мръсните води, а той е точно с такова. Отделно, не е спазено изискването да има минимум 5 метра между вратата на каптажа и басейна. На трето място, басейнът изхвърля водата в реката – това е абсолютно недопустимо.”, пояснява Кишкилова.

Други доводи, които тя посочва за обжалването са, че в решението на Общинския съвет за търга не са упоменати какво количество вода ще бъде подавано към басейна и каква сума ще заплаща наемателят за ползване на водата.

Басейнът е частна общинска собственост на Община Трън и се нуждае от ремонт. Жители на село Банкя споделят, че от около година съоръжението не функционира. Това не пречи редовно деца от селото влизат в имота чрез странична врата, на която болтът, държащ катинара, е развъртян.

Zapadno.com припомня, че досегашният наемател на плувния басейн поиска предсрочно прекратяване на 5-годишния си договор. Но към басейна има проявен интерес за стопанисване и именно това е причината Общинският съвет да обяви процедура за избор на нов наемател с нов срок за отдаване под наем – 10 години.

Чрез отложения търг трябваше да се предостави под наем имотът, който е застроен с плувен басейн с площ 90 квадратни метра, сграда за кафе с площ 12 квадратни метра и съблекални с площ 66 квадратни метра. 

Сега предстои да се изчака решението на Административен съд-Перник по повод обжалването, след което, в зависимост от него, процедурата за отдаване на съоръжението под наем ще бъде обявена отново. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки