Прокурор и министър посетиха още складове със стари пестициди


Прокурор и министър посетиха още складове със стари пестициди
Снимка: Прокуратура на РБългария
27 Август 2020, Четвъртък


В доклад на МОСВ се сочи, че те създават риск за замърсяване на околната среда, а оттам и за човешкото здраве, което изисква и налага незабавна реакция от страна на компетентните органи

Автор: Десант

Във връзка с възложената от Върховна административна прокуратура (ВАП) проверка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за неправилно съхранявани препарати за растителна защита (ПРЗ) на територията на цялата страна, зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева, наблюдаващият прокурор и министърът на околната среда и водите Емил Димитров посетиха на 27 август два обекта в община Стара Загора, за които има сигнали за наличие на складове със стари пестициди.

В доклад на МОСВ се сочи, че същите създават риск за замърсяване на околната среда, а оттам и за човешкото здраве, което изисква и налага незабавна реакция от страна на компетентните органи.

Складовете с пестициди се намират в землището на село Яворово, в бивше ТКЗС. При предварителните проучвания на обектите, извършени от Регионалните инспекции по околна среда и водите и от Басейновите дирекции, е констатирано, че на две места се държат излезли от употреба препарати за растителна защита.

„Пестицидите са на открито, достъпът е възможен от всеки, както сами успяхте да се убедите“, каза пред журналисти в с. Яворово зам.- главният прокурор Десислава Пиронева.

Единият склад е с полуразрушени стени и без покрив и в него по данни на МОСВ се съхраняват 2000 кг негодни пестициди. Другият също е полуразрушен като в него са оставени 1000 кг и 25 л пестициди с изтекъл срок на годност.

И двата склада са необозначени (няма знак за опасност) и са неохраняеми. Препаратите в тях са лесно достъпни и това създава риск от замърсяване.

Зам.-главният прокурор Десислава Пиронева припомни,  че по разпореждане на ВАП още в началото на месец август са установени всички места, за които до момента има данни за наличие на опасни вещества.

„Направи се бърз анализ с оглед степента на риск от най-съществено засягане на човешкото здраве, за отравяне на почвата или риск от попадане във водоизточници. Във всички случаи, ако в рамките на нашата работа констатираме данни за извършено престъпление,  ще сезираме съответната компетентна прокуратура“, каза тя.

Складовете  в землището на село с. Яворово са поредните обекти, открити при проверки, разпоредени от ВАП още през юли, с цел опазване на околната среда и живота и здравето на хората, и изпълнявайки основен конституционен прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността в защита на държавния и обществен интерес.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров увери, че се прави всичко възможно максимално бързо и в рамките на утвърдения от Министерския съвет за тази година бюджет, негодните за употреба препарати за растителна защита да се преработят и да бъдат изнесени в чужбина.

„Тук само ще се събират, опаковат и транспортират. В България няма да се изгарят пестициди. Всичките ни усилия са насочени това, което е открито да бъде събрано, изнесено и обезвредено в чужбина“, каза министърът.

По-рано загробени пестициди бяха открити на територията на бивше летище до Койнаре и в село Радомирци, община Червен бряг, област Плевен.

В доклад до ВАП от МОСВ се сочи, че по данни към момента, обекти със загробени пестициди са установени на територията на 7 екоинспекции, като най-много са на територията на РИОСВ – Плевен. Въз основа на извършена експертна оценка за по-висок риск от засягане на човешкото здраве и околна среда, са посочени 17 обекта, където приоритетно ще се извършат действия по изгребване, преопаковане, транспортиране до съответна площадка, съхранение, а след това и транспортиране за обезвреждане от лицензирана инсталация в друга държава-членка на ЕС.

Работата по случая продължава. ВАП е изискала и пълен, обобщен доклад след приключването й.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки