Тунджа ще пренася вода от язовир „Копринка" към язовир „Жребчево"


Тунджа ще пренася вода от язовир „Копринка" към язовир „Жребчево"
Снимката е илюстративна
27 Август 2020, Четвъртък


Целта е да се осигурят достатъчни количества живителна питейна течност за жителите на областите Сливен и Ямбол

Автор: Десант

В началото на месец август притеснени кметове от двете области сигнализират министъра Емил Димитров, че нивото на сондажите в региона спада драстично поради продължаващата вече трета година суша. Представителите на държавната и местната власти потърсиха съдействие от ресорното министерство за решаване на проблема.

В отговор на техните притеснения в старозагорската Областна администрация в сряда се проведе работна среща на министъра на околната среда и водите с областните управители на Стара Загора, Сливен и Ямбол, кметове и зам.-кметове на общини от областите Сливен и Ямбол и представители на съответните ВиК дружества. На нея основната тема бе питейно-битовото водоснабдяване за населението в Сливенско и Ямболско.

В процеса на дискусия участниците обсъдиха възможностите да се увеличи оводняването на река Тунджа чрез подаването на количества от язовир „Копринка" към язовир „Жребчево". Този процес е от съществено значение за областите Сливен и Ямбол, тъй като гарантира нормално снабдяване с питейна вода в условията на поредица от сухи години, категорични бяха присъстващите на срещата.

Решението, което всички те подкрепиха единодушно, е 30% от водния ресурс на Тунджа да продължи да върви по поречието на реката след освобождаването му от яз. „Копринка“. Тези обеми вода ще подхранват кладенците по поречието на реката и гарантирано ще осигуряват достатъчни количества питейна вода за жителите на двете области.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки