Тъжна статистика: 1000 лв. е разликата в доходите между столицата и провинцията


Тъжна статистика: 1000 лв. е разликата в доходите между столицата и провинцията
Снимката е илюстративна
27 Август 2020, Четвъртък


Огромна е разликата в заплащането и между градовете и селата

Автор: Десант

Близо 1000 лв. е разликата в средните заплати между София и Благоевград, данните са на Националния статистически институт. От там дават за пример, че столичани се разписват средно на месец за 1822 лв., докато в Благоевград получават едва 886 лв. месечно.

„Неравенствата в доходите от работни заплати в България са много сериозни”, заяви пред БНР Мика Зайкова - икономически анализатор и финансов експерт. 

„Ако слезем на нивото на градовете, ще видим нещо много специфично - да, наистина северозападният регион е най-бедният, с най-ниските доходи, но аз считам, че за да има работа и добри заплати, до голяма степен зависи от общинската управа и от кмета", коментира експертът и дава за пример Враца и Ловеч, които имат относително високи заплати - с 30-40% по-високи отколкото в останалите градове.

Огромна е разликата в заплащането и между градовете и селата. Разликата в доходите на хората с начално и основно образование е 6-7 пъти, обяснява Зайкова. Най-много са висшистите в столицата. 

Финансистът припомни и извънредно положение заради пандемията с коронавирус, цитирайки изследване на Българската стопанска камара, според което с установяване на извънредното положение, 37% от всички фирми са спрели временно работа, а 15% са тотално са спрели бизнеса си поради конюнктурата на пазара.

Мика Зайкова е категорична, че ще има втора вълна на безработица, защото правителството е направило жест, въвеждайки мярката 60/40, която след втория опит вече е достъпна за повече хора и макар и закъсняла, все пак помага на бизнеса. Но е почти сигурно, че някои от малките фирми завинаги ще затворят врати.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки