Спорът за контрола на дейностите на Поморийското езеро влезе в нова фаза


Спорът за контрола на дейностите на Поморийското езеро влезе в нова фаза
26 Август 2020, Сряда


Ще останат ли наистина 100-те национални исторически обекта с един по-малко и кой има полза от подобни манипулации?

Автор: Светлана Николова

Както вече стана ясно, зелената неправителствена организация Зелени Балкани иска пълен контрол над природната забележителност - Поморийското езеро, известно с лечебната си кал и качествената луга. Претекстът е, че без тях защитената територия ще се застрои.

Ябълката на раздора е двуетажна сграда в района, построена през 2009 г. със средства на Световната банка. По договор 10 години я ползват Зелени Балкани, след което тя става собственост на община Поморие.

Договорът изтече на 20 август, а кметът на града Иван Алексиев даде 14 дни срок на НПО-то да освободят помещенията. Не ги гоним, предлагаме им партньорство, за да управляваме заедно ресурса на Поморийското езеро, заяви пред камерата на СКАТ Иван Алексиев. Това обаче не успокои зелените, които започнаха да тиражират през медиите серия от манипулации.

Най-скандалната е, че 100-те национални исторически обекта щели останат 99.



В списъка на Българския туристически съюз под номер 6 има всъщност два обекта – архитектурно исторически резерват Несебър и Музеят на солта в района на Поморийското езеро.

Нито Музеят на солта, който е общинска собственост, нито пък Поморийското езеро ще изчезнат като дадености, че да се налага да бъдат изключвани от списъка на националните исторически обекти.

Припомняме, че в момента община Поморие изпълнява проект на стойност 1 милион лева, одобрен от екоминистерството, за консервация на Поморийското езеро. Предстои да бъде отведена сладката вода, която пречи на биологичното разнообразие и намалява солодобива и качеството на лугата. Нещо, за което от Зелени Балкани досега не се сетиха да направят, прекомерно заети да броят птиците в района, подчертават от местната администрация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки