Няколко емблематични събития ще съберат приятели на планината на витошкия първенец Черни връх


Няколко емблематични събития ще съберат приятели на планината на витошкия първенец Черни връх
Снимка: ПП „Витоша"
26 Август 2020, Сряда


В края на седмицата ще отбележим 125-годишнината на туристическото движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов

Автор: Десант

Няколко емблематични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец Черни връх. По случай тържественото отбелязване на 125-годишнината на туристическото движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов, в петък, 28 август в 17 ч. ще се поднесат цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

На другия ден, в събота, 29 август, от 19 ч. е предвидена Алекова вечер на хижа „Алеко” с туристи ветерани.

В неделя, 30 август част от най-добрите планински бегачи ще атакуват рекорда за скоростно изкачване на Витоша. Те ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Дирекция на Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“.

Точно в 9.00 ч. преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх”. По същото време ще потеглят 3 туристически похода към Черни връх:

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх

втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх

трети лъч: Владая – хижа Кумата – Черни връх

Именно на Черни връх ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

Програмата е следната:

9.00 ч Старт на планинско бягане от билетния център на НДК до Черни връх

10.30 ч. Финал на планинското бягане НДК – Черни връх

11.00 ч. Откриване щанд на Столична библиотека

11.45 ч. Поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх от участниците в туристическия събор

12.00 ч. Тържествено откриване на празника и приветствия от гости

12.30 ч. Финиширане на първите състезатели в планинско бягане и тяхното награждаване.

13.00 ч. Музикална програма

След 14.00 ч. – Празничен концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и мъжка вокална група „Вежен“ от Тетевен на хижа „Планинарска песен“

В унисон с отбелязването на празника, Сдружение „Маратон” организира за 14-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване „Витоша Рън“ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх  до този момент са се записали близо 250 участници.

Източник: Дирекцията на Природен парк „Витоша"


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки