Ще ремонтират Часовниковата кула в Разград


Ще ремонтират Часовниковата кула в Разград
25 Август 2020, Вторник


Специалисти са констатирали, че камбаната на часовника не бие поради повреда в част от механизма

Автор: Десант

През септември ще започне ремонт на механизма на знаковата Часовникова кула в Разград. Предстои и консервиране и освежаване на дървената конструкция на един от символите на града, съобщиха от общинската администрация.

Необходимостта от тези дейности е установена след обследване на старината от специалисти в областта на културните паметници, дървообработването и часовникарството.

Те констатираха, че камбаната на часовника не бие поради повреда в част от механизма. Тя може да бъде отстранена от столичната фирма, която има договор за поддръжка на часовника, но неин представител има възможност да дойде в Разград едва през следващия месец.

Куполът на строената през 1864 г. 26-метрова кула също има нужда от ремонт. Дървената част ще бъде почистена и лакирана с помощта на алпинисти също през септември.

По време на обследването е установено, че декоративното осветление на кулата е амортизирано и също има нужда от подмяна. Предстои поставяне на нови икономични осветителни тела, които ще са част от новата визия на общинската управа по поддръжка и акцентиране върху сгради – символи на града.

Източник: в. „Екип 7"


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки