Септември започва в „Етър"-а с Празник на пестила, известен като „габровски шоколад"


Септември започва в „Етър"-а с Празник на пестила, известен като „габровски шоколад"
Снимка: Фейсбук/Габровски пестил
25 Август 2020, Вторник


Вижте каква е автентичната технология за приготвянето на изсушеното сладко лакомство

Автор: Десант

Наричат пестила „габровски шоколад“ – една закачка със спестовността на габровци от социалистическо време.

През 2014 г. габровският пестил получи световно признание с включване в Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“. 

Година преди това Етнографски музей на открито „Етър" край Габрово поставя началото на отбелязването през септември на Празник на пестила. Посетителите имат възможност по време на форума да се запознават с оригиналната технология на производство на пестил, автентичните съдове и предмети за приготвянето му, които музеят съхранява, както и възможност да си закупят от това уникално лакомство директно от неговите производители.

Със своя Празник на пестила музеят  спечели класацията „Годишни награди в туризма“ за  2018 г. в категория „Духът на България“. 

Тази година сред акцентите в програмата са провеждането на 5 септември на Първи национален фолклорния конкурс „Обредна трапеза“. От 5 до 7 септември ще функционира Алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки. Ще има и демонстрации за приготвяне на пестил и „Цариградско на клечка“, а в Център „Българка" ще представят автентична рецепта за приготвянето на сушения плодов десерт.

КАК СЕ  ПРИГОТВЯ ПЕСТИЛ

Технологичният процес на приготвяне на пестил е продължителен. Подбират се здрави, чисти, добре узрели, едри месести сливи и се насипват в големи бакърени тави, с вместимост от 200 до 300 кг, наречени пестилджийски. Сварената и прецедена през дърмон или сито смес се разлива равномерно върху букови дъски.

Поливката от гъстата  сливова каша, с дебелина около 7–8 мм, се оставя на силно слънце на двора. За два-три дни тя изсъхва и се вари нова каша, която се разстила върху първата смес. Тази операция се повтаря 7–8 пъти до получаване на желаната дебелина на пестила.

Добре изсъхнал, пестилът се одира с огрибка. За по-лесно отлепване и за сладост в първата каша се сипват няколко шепи джанки. Готовият пестил се навива на руло и се съхранява  в сухи проветриви места.  Около Коледа вече е готов за консумация.

Стари габровци си спомнят, че варели по 20 тона сливи, от които изкарвали 7 тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът има трайност до 10 години.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки