Близо 1300 дка гори в Странджа се отглеждат въз основа на немския опит


Близо 1300 дка гори в Странджа се отглеждат въз основа на немския опит
Снимка: ИАГ
25 Август 2020, Вторник


Предвидено е през следващите няколко години да бъдат организирани и проведени обучения за над 100 специалисти за прилагане на този метод и на други места 

Автор: Десант

През 2020 г. близо 1300 дка гори в Странджа се отглеждат по природосъобразен индивидуален метод за производство на висококачествена дървесина.

На територията на държавните горски стопанства Кости, Малко Търново, Звездец и Държавно ловно стопанство - Граматиково се провеждат специфични отгледни мероприятия въз основа на немския опит, въведен в България през последните 10 години.

В рамките на проект „Горите и земите на орела", който подпомага провеждането на тези мероприятия, лесовъдите от Югоизточна България ще повишат дела на горите, в които се прилага този метод.

Представители на Изпълнителна агенция по горите „ИАГ“, Югоизточно държавно предприятие - Сливен, Североизточно държавно предприятие - Шумен и на някои от техните териториални поделения се запознаха с прилагането на метода в практиката.

Екипът на изпълнителя на договора, начело с д-р инж. Мартин Борисов, запознаха присъстващите с особеностите на тези отгледни мероприятия - определяне на подходящи гори за прилагане, начини на достъп до насажденията, избор на подходящи индивиди (дървета опции и дървета на бъдещето), опазване на всички налични видове с толериране на единично срещани, запазване на стари дървета и такива с гнезда, използване на незамърсяващи природата начини за отстраняване на конкурентите и т.н.

Предвидено е през следващите няколко години да бъдат организирани и проведени обучения за над 100 специалисти за прилагане на този метод в българските гори.

В рамките на проекта "Горите и земите на орела" до 2024 г. на територията на ЮИДП ще бъдат отгледани над 3500 дка по този метод. Същевременно, на територията на СИДП през септември ще стартира работата по създаване на нови и възстановяване на увредени полезащитни горски пояси по основния миграционен път на малкия креслив орел - Виа Понтика, информират от ИАГ.

Теренната работа върху голяма част от предвидените насаждения в Странджа е приключила от 80 до 100%. Дългосрочната цел на иновативната лесовъдска практика Заарландски метод е да бъде отгледан висококачествен дървен материал в съответствие с високите екологични стандарти. При него се осъществява баланс между производителните и защитните функции на горите и се залага на индивидуалния подход за отглеждане на всяко дърво.

Горите на Странджа планина, върху които се прилага тази иновативна лесовъдска практика са съставени от широколистни видове – главно бук и дъб. Друг положителен ефект на сечите, проведени съгласно Заарландския метод е намаляването на безпокойствието сред горските животински видове, а това дава възможност за успешно възпроизвеждане и отглеждане на потомството на малкия креслив орел, а в дългосрочен план - подобряване на местообитанията му.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
чичо
27.08.2020 08:17:13
0
0
ВСИЧКО ТУЙ Е АЛА БАЛА, С ЦЕЛ ПРАНЕ НА ПАРИ ОТ НЕЗАКОННИ СЕЧИ И ВНАСЯНЕ НА НЕ ХАРАКТЕРНА ЗА РАЙОНА РАСТИТЕЛНОСТ С ЦЕЛ БЪРЗ ПРИРАСТ И БЪРЗА ПЕЧАЛБА ОТ С ТАКИВА ВИДОВЕ КАТО ПАУЛОВНИЯТА И ДР. КАТО ТАКИВА !!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки