Христиан Митев: НФСБ ще постави въпроса за промени в Изборния кодекс


Христиан Митев: НФСБ ще постави въпроса за промени в Изборния кодекс
25 Август 2020, Вторник


На консултациите за новата конституция от патриотичната партия ще настояват и за образователен ценз, както и промени в минималната пенсия



Автор: Десант

Поредността на започващите днес консултации на ГЕРБ с представителите на парламентарно представените партии предвижда среща в 11 часа с ВМРО, които вече заявиха своите условия, за да подкрепят конституционните промени. След тях идва ред на другите партньори в коалицията - НФСБ.

„Предложенията ни се различават в доста голяма степен от тези на ВМРО. По отношение на образователния ценз имаме съвпадение. Това е кауза и на двете партии", каза за „България сутрин" в ефира на Bulgaria ON AIR депутатът от НФСБ Христиан Митев, който е и зам.-председател на Правната комисия в НС.

Той добави, че от НФСБ държат да се запазят разпоредбите за това, че България е еднонационална държава и че българският е официален език.

„Това е запазено в проекта на ГЕРБ. Ще направим няколко предложения към колегите, те са свързани с размера на минималната пенсия. Предлагаме тя да е не по-малко от 70% от минималната работна заплата", отбеляза Митев.

По думите му всички теми, които разглежда Конституцията, са „на масата", а НФСБ ще постави и въпроса за промените в Изборния кодекс.

„Има доста разпоредби, които се отнасят до социалните права на гражданите. Логично е и такива предложения да бъдат дебатирани. С разговорите днес няма да приключи процесът. Това е началото на процедура, която не знаем как ще се развие", подчерта депутатът от НФСБ 

Според него референдум по конкретни предложения за промени не би бил удачен, тъй като по тази логика би трябвало да се правят непрекъснато референдуми.

„Дебатът за Велико народно събрание се води отдавна, може да се мисли за промяна с премахване на Великото народно събрание. Трябва да помислим за правилата, при които ще бъдат упражнявани тези правомощия от Обикновено народно събрание. 240 народни представители към момента са много, дали ще са 120, 180 или 200 - е въпрос на разговори", посочи още Христиан Митев.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки