Нараства търсенето на български домати


Нараства търсенето на български домати
24 Август 2020, Понеделник


Ядем обаче повече вносни картофи и ябълки

Автор: Дина Харизанова

Съотношението между продажбите на български домати и домати от внос, въпреки превеса на импортния зеленчук, показва, че все повече се търси родният домат.

Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Докато през 2019 г. това съотношение е било съответно 81% към 19%, то през юни тази година то вече е 65% към 35%.

Същото се наблюдава и при други зарзавати. Така например през миналата година българските краставици са били 23% от предлаганата продукция, докато това лято делът им на пазара достига до 59%.

Не така обаче стои въпросът с картофите. Докато през 2019 г. българските са били с по-голям дял – 72%, то през юни 2020 г. те са едва 44%.

Повече са и вносните ябълки – през миналата година те са били 55%, докато това лято импортният плод е вече 89%.

Като цяло тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците през изминалите осем месеца от настоящата година са около и над нивата от 2019 г. Цените на плодовете се движат около нивата от предходните години.

При зеленчуците най-високи за наблюдавания период са цените на доматите. Поскъпването при оранжерийните е в диапазона 1%.

ДКСБТ отчитат, че на месечна база е регистриран спад на цените на червения пипер, морковите и зрелия лук, на картофите, чесъна, зеления пипер и зелето.

В сравнение със същия месец на миналата година при цените на зеленчуците наблюдаваните тенденции са разнопосочни, а при плодовете всички колебания са нагоре, с изключение на бананите, като при тях има поевтиняване от 4%.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки