Спортното министерство ще изгражда десетки нови училищни физкултурни салони


Спортното министерство ще изгражда десетки нови училищни физкултурни салони
Снимка: Министерство на младежка и спорта
24 Август 2020, Понеделник


Това е една от основните точки в програмата на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти" за периода 2017-2021 г.

Автор: Яна Славянска

Министерството на младежта и спорта (ММС) пусна няколко обществени поръчки за изграждане на физкултурни салони по типов проект. Те ще бъдат построени към Професионална гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик; към Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски” в Благоевград; към Професионална гимназия по икономика в Перник; към Средно училище „Св. Седмочисленици“ в Пловдив; към Средно училище „Методий Драгинов“ във велинградското село Драгиново; към Основно училище „Христо Смирненски“ в Нова Загора; към Профилирана гимназия „Христо Ботев“ в Дупница; към Професионална гимназия по туризъм в Русе; 
към Основно училище „Иван Вазов“ във Видин; към Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич и към Средно училище „Отец Паисий“ в Мадан.

Преди две седмици, по време на посещението си в Асеновград министър Кралев съобщи, че вече са обявени обществените поръчки за изграждането на първите 15 салона. Пет от тях са с голям размер — с площ от 708 кв. метра и прогнозираната цена е 1 200 000 лв. Десет от тях са с по-малък размер – 547 кв. м., а стойността им ще е около 860 000 лева.

Изграждането на физкултурните салони е една от основните точки в програмата на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти за периода 2017-2021 г. За първия етап от програмата Министерски съвет отпусна сумата от 25 млн. лева.

През миналата седмица бяха обявени обществените поръчки за още 10 салона.
   
„По-големите физкултурни салони са предназначени за училища с над 900 ученика. Изискванията от МОН за средните училища са размерът да бъде между 480 и 540 кв. метра“, коментира министър Кралев.
   
Училищата, на които са обявени поръчките за големи салони са VII СУ "
„Найден Геров" във Варна, СУ „Найден Геров'' в Пловдив, 134 СУ „Димчо Дебелянов" и Национална финансово-стопанска гимназия в София, ІІ Основно училище „П. Р. Славейков" в Стара Загора.
   
Тези, които са с по-малки салони са ОУ „Д. Хаджидеков" и СУ „Св. Софроний Врачански" в Пловдив, Професионална гимназия по телекомуникации в София, СУ с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон" в Перник, СУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Карнобат, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, СУ „Нешо Бончев" в Панагюрище, III Основно училище „Д. Благоев" в Шумен, ОУ „Петко Каравелов" в Асеновград и Осмо СУ в Благоевград.
   
В по-малките салони е предвидено да има по една съблекалня за мъже и жени с по 14 шкафчета и 3 душа за всяка една от тях, стая за треньори и учители, склад, и отделна тоалетна за хора с увреждания. В големите съответно по още една съблекалня с по 20 шкафчета и 4 душа, стая за треньори и учители, склад.

Предстои тези дни ММС да пусне обществени поръчки и за изграждането на три футболни игрища във Варненска област - в Игнатиево и селата Цонево и Бенковски. Всяко едно от тях ще разполага с терен от изкуствена тревна настилка с площ 20х40 м, места за зрители и осветление. След завършването им игрищата ще бъдат предоставени за безвъзмездно ползване от всички граждани. Целта на проектите е да бъдат осигурени модерни условия за спортни дейности в тези населени места.


В категории: Новини , Спортни новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки