Сдружение „Зограф“: „Отровното трио" трябва да бъде санкционирано за увреждане на сградата на МВР


Сдружение „Зограф“: „Отровното трио" трябва да бъде санкционирано за увреждане на сградата на МВР
Снимка: Vesti.bg
24 Август 2020, Понеделник


Построена по проект на арх. Георги Овчаров тя е паметник на културата от национално значение

Автор: Десант

В Закона за културното наследство (ЗКН) ясно е разписано, че който унищожи или повреди културна ценност, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., изтъкват от гражданско сдружение „Зограф" и настояват Министерство на културата да предприеме най-сетне административноказателни мерки срещу т.нар. „Отровно трио", участници в което се включиха най-дейно в мятането на яйца и домати миналата седмица във вторник и четвъртък вечерта по фасадата на сградата на вътрешното министерство, при което бяха счупени и някои от прозорците й.

Сградата е строена по проект на архитект Георги Овчаров и е обявена още през 1978 г. за архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение“. Въпреки това тя бе поругана, увредена и омърсена от група протестиращи, предвождани и нахъсвани от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.

Безспорно, най-активен в съсипването и увреждането на фасадата на този недвижим паметник на културата бе именно адвокат Хаджигенов, който лично донесе на рамо във вторник вечерта голям кашон с яйца пред сградата на МВР и както се видя от излъчени в социалните мрежи видеоматериали и от преки телевизионни включвания от мястото на събитието, после ги раздаваше на включилите се в „проявата“ протестъри, а същевременно им даваше и „ценни“ съвети и препоръки къде точно да ги мятат, отбелязват от сдружение „Зограф“.

В четвъртък вечерта адвокат Хаджигенов отново се изяви като главно действащо лице и организатор на „акцията“ по замерянето с яйца и домати на сградата на МВР, а това ще рече, че е крайно време той да понесе и тежестта на предвидените в закона санкции за тези свои вандалски и хулигански прояви, насочени към умишлено увреждане на недвижими културни ценности с „национално значение“, намиращи се под специална закрила, допълват от гражданската организация.

От там посочват, че по повод вандалщината очакват Инспекторатът за опазване на културното наследство в Министерство на културата да състави два акта за установяване на административно нарушение на адвокат Хаджигенов от „Отровното трио“ и да му наложи съответно и две глоби от по 30 хиляди лева съгласно ЗКН за вредите и щетите, които бяха нанесени по негов призив и с неговото много активно лично участие по фасадата на сградата на МВР.

Нейният проектант Георги Овчаров учи архитектура в Техническия университет в Мюнхен, където му преподава знаменитият професор Паул Бонац. След дипломирането си се връща в България. Овчаров проектира къщата с ателие на писателя и художник Сирак Скитник на столичната улица „Борова гора“, която се смята за едно от архитектурните бижута на София.

Архитектът, който е силно повлиян от неокласицизма в архитектурата, е автор и на архитектурните проекти на днешната Университетска болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София, на сградата на Министерство на вътрешните работи, на Агрономическия факултет на Софийския университет (днес Биологически факултет на Алма матер), на административната сграда на Община Бургас, на сградите на Военното издателство, Държавния музикален театър и хотел „Севастопол” в София.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
mitokob765e
27.09.2020 00:26:53
0
0
Lainqni protestirashti: tiq hilqdi qica trebvashe da nahranqt nujdaeshti se, be umstveni izrodi!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки