Ето кои са незаконните обекти в парк „Росенец"


Ето кои са незаконните обекти в парк „Росенец"
20 Август 2020, Четвъртък


Те подлежат на събаряне

Автор: Десант

Община Бургас е стартирала процедура за издаване на заповед за премахване на много от изградените обекти в парк Росенец, намиращи се на територията на т.нар. „сарай на Доган“. Това става ясно от становище на зам.-кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие Чанка Коралска, предоставено от общинската администрация на Gramofona.com.

През 2014 г. са издадени разрешения за строеж на „Сграда водна спортна база“ – IV категория и на „Външен басейн“ – V категория. През 2015 г. е разрешено „Допълващо застрояване към основно застрояване на сграда на Водна спортна база“ – V категория, както и издигането на „Трафопост, тип БКТП“.

На мястото има и обект „Оранжерии“, за които, според Уведомление от фирмата „Хермес солар“, не се изисква разрешение за строеж (РС). При извършена проверка на място обаче е установено, че оранжерията с Г-образна форма от метална конструкция, покрита с поликарбонат, е с приблизителна площ от 500 кв. м. В този смисъл строежът е пета категория, съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ), и за него се изисква издаване на РС. При проверката не са представени строителни книжа. Такива не са издавани и от страна на Община Бургас. Затова е стартирана процедура за издаване на Заповед за премахване.

В поземления имот, собственост на „Хермес солар”, е изграден обект „Двуетажна масивна сграда.“ Строежът представлява двуетажна сграда с неправилна форма, плосък покрив, с приблизителни застроена площ 150 кв. м. Строежът е пета категория, съгласно ЗУТ. При проверката не са представени строителни книжа, такива не са издавани и от страна на Община Бургас. И за него е стартирана процедура за издаване на Заповед за премахване.

Идентично е положението и с обект „Триетажна масивна сграда” с правоъгълна форма, със скатен покрив и застроена площ около 80 кв.м. Също е започнала процедура за издаване на Заповед за премахване.

Незаконни се оказват и „Преместваем обект”, и „Двуетажна сграда” с приблизителни размери 9,00/7,00 м, които също трябва да се събарят.

За всички незаконни сгради и строежи, описани по-горе, Община Бургас е предприела действия по съставяне и връчване на собствениците на имотите на констативни актове по реда на ЗУТ. След влизането им в сила ще бъдат предприети последващи действия за издаване на Заповеди за премахване на тези сгради.

От становището на зам.-кмета Коралска става ясно, че в експлоатация е въведен само трафопостът – с Разрешение за ползване от 13 януари 2016 г.

За останалите законно разрешени строежи собственикът на имота е представил актове и протоколи по време на строителството. От тях е видно, че за „Външен басейн“ и за „Допълващо застрояване към основно застрояване на сграда на Водна спортна база“ има съставени констативни актове от 18.04.2016 г. за установяване годността за приемане на строежа. За „Сграда водна спортна база“ има съставени три броя актове за приемане на конструкцията на отделните етапи, съответно от 21.11.2014 г., 20.08.2015 г. и 23.07.2015 г.

Коралска посочва, че от представените от собственика на имота документи е видно, че е в ход процедура по регистриране на строежите за въвеждането им в експлоатация. Законодателят не е определил срок за приключване на процедурата. Ако не бъдат представени всички необходими документи за въвеждане на обектите в експлоатация, ще бъдат издадени съответните заповеди за забрана на ползването им.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки