Въпреки че „Дънди" дадоха заден, в Казанлък бранят с подписка Сърнена гора


Въпреки че „Дънди" дадоха заден, в Казанлък бранят с подписка Сърнена гора
Илюстрация: kazanlak.com
19 Август 2020, Сряда


Местните не са съгласни канадците да търсят и проучват площ „Свети Никола“

Автор: Десант

Във вторник, 18 август, пред Културно-информационния център в Казанлък започна публичното събиране на подписи във връзка с Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора”.

Подписката е за запазването на природата и подземните богатства на България и срещу намерението на „Дънди прешъс металс” да търси и проучва метални полезни изкопаеми в Сърнена Средна гора.

Основните цели са отмяна на разрешението на Министерството на енергетиката и забрана върху дейности по търсене, проучване и добив на метални и неметални полезни изкопаеми в посочения район.

Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора” е учредена в края на юни в Стара Загора, след като се проведоха множество протести срещу намеренията на „Дънди прешъс металс”.

На 17 юни инвеститорът разпространи официално обръщение до всички медии, в което заяви, че няма да пристъпи към подписване на договор с Министерството на енергетиката за търсене и проучване в площ „Свети Никола“.

Официалната позиция на канадците бе изпратена и до областния управител на Стара Загора и кметовете на Чирпан, Братя Даскалови, Стара Загора, Павел Баня и Казанлък.

Въпреки това обаче, инициаторите на подписката се опасяват, че решението на дружеството да не проучва региона е останало без документ черно на бяло и периодът на оттегляне не е ясен.

Също така те се опасяват, че разрешителното за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Св. Никола", издадено от Министерството на енергетиката през декември 2019 г., все още стои на дневен ред и не е отменено.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
СТЕФАН МАТЕЕВ
14.09.2020 07:19:15
0
0
ТЕ, ДЪНДИ отлагат, но пак ще минат в настъпление , така действуват ! Така бе с Ада тепе Крумовград, отложиха , после дадоха пари на местни големци , подкупиха ДПС И ББ И разораха красивия баир с есички злини ! ТРЯБВА официален , документиран отказ !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки