Античният град в Хисаря вече ще се стопанисва от общината


Античният град в Хисаря вече ще се стопанисва от общината
Снимка: Археологически музей - Хисаря
19 Август 2020, Сряда


Това ще допринесе за обогатяване културно-историческото наследство на местно ниво и ще подпомогне популяризирането на недвижимата ценност

Автор: Десант

Община Хисаря ще управлява в близките 10 години  имот, който досега е бил изключителна държавна собственост. Става въпрос за археологически резерват „Античен град в курорта Хисар“.

Това реши правителството с мотива, че предоставянето на имота на общината ще допринесе за обогатяване културно-историческото наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм на региона.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Археологическия музей - Хисаря.

Решението на правителството е във връзка с мащабния проект, спечелен от местната власт. В него са включени ключови обекти като Южна порта „Камилите“, Североизточна осмоъгълна кула, термите и крепостната стена. Проектът е на стойност 10 милиона лева. В момента община Хисаря е в процес на избор на изпълнители.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки