Нова апаратура в бургаска клиника диагностицира диоптри на деца, възрастни, трудноподвижни и лежащоболни хора


Нова апаратура в бургаска клиника диагностицира диоптри на деца, възрастни, трудноподвижни и лежащоболни хора
19 Август 2020, Сряда


Тя позволява да се открият различни рефракционни нарушения и да се определи с точност степента на патологични състояния като далекогледство, астигматизъм и късогледство.

Автор: Десант

Нова високотехнологична апаратура за очна диагностика вече работи в бургаския Медицински център „Оксиком“. Портативният авторефрактометър Handy Ref  позволява да се открият различни рефракционни нарушения и да се определи с точност степента на патологични състояния като далекогледство, астигматизъм и късогледство.

Апаратът  е последно поколение и осигурява безконтактно определяне на диоптрите както на най-малките пациенти, на които им е трудно да останат за дълго неподвижни, така и на възрастни, трудноподвижни и лежащоболни хора.

Голям плюс е възможността за по-широк обхват на диоптрите. При стандартните ръчни авторефрактометри обичайно измерването е в интервал от -8/+8 диоптъра, докато при новия апарат, обхватът е -20/+20 диоптъра и +/-12 диоптъра при астигматизъм, което от своя страна дава шанс за по-прецизна диагностика.

Апаратурата разполага още с IOL режим за измерване при наличието на вътреочни лещи; автоматично проследяване на дясно/ляво око с цел предотвратяване на операторска грешка; възможност за измерване на лежащи пациенти с автоматична компенсация на оста на астигматизма (с 90º); рефрактивно замерване в широк (4 мм) диаметър на зеницата; музикални звуци за привличане на вниманието на най-малките пациенти и др.

Важно е да споменем, че няма разлика в стойностите при измерването с Handy Ref  съпоставено със стандартна стационарна машина. Новата апаратура ще помогне за точната диагностика и последващото лечение на пациентите, а измерването с нея се поема от НЗОК.

Припомняме, че тази година в медицински център „Оксиком“ заработи и революционният апарат - „Angioplex OCT Cirrus“, който позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно на пациентите. Освен изключителна прецизност и точност в диагностицирането, той дава възможност и за проследяване на заболяването.

Очният ангио-скенер намира приложение при пациенти с макулна дегенерация, глаукома, диабетна ретинопатия и ред други коварни очни състояния. С апаратура от толкова висок клас до момента можеха да се похвалят само в София, Пловдив и Варна. Сега вече няма да се налага на пациентите да пътуват стотици километри, а ще могат да получат услугата в Бургас.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки