„Тренд": 5 са сигурните партии в следващия парламент


„Тренд": 5 са сигурните партии в следващия парламент
Графика: „Тренд"
18 Август 2020, Вторник


Две са с реални шансове за представителство

Автор: Десант

5 сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство - това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните партии и институции.

Проучването е реализирано в периода между 3 и 10 август 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1010 души на възраст над 18 години.

Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, които „Тренд“ следи в последните няколко години. Юлското изследване на агенцията завърши само ден преди първия протест, което дава отлична изходна точка да се регистрира обществената динамика, която са предизвикали протестите.

"Теренът на настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще можем да верифицираме при следващото ни проучване през септември" - отбелязват от социологическата агенция.

От там отчитат ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24,2% сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22,9% сред гласуващите). Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 14,9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

Демократична България е другият печеливш от протестите с 10,1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9,8% сред гласуващите). Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4,4% сред гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4,1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки