Няколко семейства морски дъждосвирци намериха свой дом в Атанасовското езеро


Няколко семейства морски дъждосвирци намериха свой дом в Атанасовското езеро
Снимка: Светослав Спасов
17 Август 2020, Понеделник


Те са се настанили с цялото си люпило малки върху новите минидиги в южната част на лагуната

Автор: Десант

Няколко семейства морски дъждосвирци с цялото си люпило малки са се настанили върху новите минидиги в южната част на Атанасовското езеро. Това са установили от БЗДП при мониторинга на птиците, осъществяван в рамките на проект „Лагуната на живота“ . Това са и първите  видими първите резултати от дейностите по опазване на екосистемата на солената лагуна край Бургас. Голям е шансът малките да достигнат зряла възраст.

Изграждането на въпросните съоръжения е важна природозащитна дейност, чрез която се подобрява водната циркулация в езерото и състоянието на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро. Минидигите  се строят по-бързо, по-евтино, изискват по-малко човешки труд и не използват дървен материал.

Широчината им е над 3 метра (в сравнение с 80 см при старите валове), а бреговете им са полегати, което ги прави подходящо място за гнездене на „букет“ от застрашени видове: саблеклюни, кокилобегачи, белочели, дебелоклюни и речни рибарки, морски дъждосвирци и други.

Бързото обрастване на минидигите с характерната за Атанасовско езеро растителност от солянка, суеда и пелин, създава много по-естествени и благоприятни за обитаване условия на птиците и особено на малките им. Дава им скривалище от хищници и неблагоприятни климатични условия и малките могат свободно да слизат до водата, да се хранят и да се връщат на по-високата част на минидигата.

В допълнение, при изграждането им се почистват и намиращите се между басейните вътрешни солени канали. Така, освен че се подобряват циркулацията на водите в езерото и връзката на отделните басейни, се подобряват и условията за водните обитатели – основната храна на птиците в езерото.

„Подобни условия гарантират много по-висока степен на оцеляване на малките на гнездящите на минидигите птици – коментира д-р Петър Янков от Българско дружество за защита на птиците, който провежда ежемесечния мониторинг на състоянието на орнитофауната в Атанасовско езеро. „Малките на тези птици, които гнездят на земята, са способни да ходят и се хранят самостоятелно веднага след излюпването си, но ако дигите са с отвесни дървени стени, както преди, те скачат във водата, за да се хранят и като не могат да се върнат на дигата, загиват. Сега с минидигите този сериозен проблем е отстранен.“

Морският дъждосвирец е птица с големина на врабче, но несравнимо по-малоброен. Всъщност, солниците в Атанасовско и Поморийско езеро, както и отделни участъци по плажовете по Черноморското крайбрежие са единствените места, където гнездят тези птици в България.

Според Атласа на гнездящите птици, издаден от БДЗП, у нас се размножават не повече от 150 двойки! Затова той е включен в Червената книга на България и е един от целевите видове на проекта „Лагуната на живота“.

Морският дъждосвирец вдъхнови и бургаските художници Даниел Дубаров и Николай Димитров от superGteam, които по време на Local Fest-a артистично го пресъздадоха на графити стената до Графичната база в полет и в компанията на солнични рачета.

Природозащитните дейности в Атанасовското езеро се извършват по проект "Лагуната на живота", изпълняват от БФБ, Черноморски солници АД, БДЗП и Заедно 2011 и финансиран от програма LIFE на Европейската комисия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки