Незаконни постройки в сараите на Доган - 6-годишната битка на НФСБ за парк Росенец се увенча с успех


Незаконни постройки в сараите на Доган - 6-годишната битка на НФСБ за парк Росенец се увенча с успех
13 Август 2020, Четвъртък


От днес строителната инспекция подхваща и кея на Доган

Автор: Десант

Битката на НФСБ от 2014 г. срещу незаконното заграбване на парка Росенец и така наречените сараи на Доган се увенча с успех. В продължение на шест години от партията на Валери Симеонов сигнализират за изграждането на незаконни постройки и незаконен кей там.

Днес прокуратурата съобщи за установени множество нарушения в Росенец и в местността Буджака.  Стана ясно, че постройките, за които сигнализират от НФСБ в Росенец са незаконни и подлежат на събаряне. 

СКАТ и НФСБ подават многократни сигнали, че на Росенец се строят незаконни обекти до кмета на Община Бургас, РДНСК и Прокуратурата още през 2014 г.  По сигналите нямаше никаква реакция. Други бяха времената.

През август 2015 депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев опитват да влязат в обекта през незаконно построена бариера на общинския път до имота, но не са допуснати. Нямаше телевизии, обществено недоволство, протести. Други бяха времената.

Въпреки това, след подаден сигнал до прокуратурата и месеци парламентарен натиск от НФСБ през декември 2015 г. бариерата на общинския път бе премахната. Отново никой не отрази събитието. Други бяха времената.

Същите действия сега повтори Христо Иванов и със съдействието на всички медии обществото научи за забатачените с години закононарушения на Росенец. 

Основната сграда, която се ползва от Доган, но се води Водно-спортна база(!?!), заедно с басейна и  помощни постройки са законно изградени, но нямат Акт 16. Т.е. те не могат да бъдат обитавани и ползвани. Единствено прилежащият трафопост е с Акт 16 и е въведен в експлоатация, съобщи шефът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев. Предстои кметът на Бургас да предприеме нужните действия по закон – да се узаконят или премахнат сградите.

Втората група строежи, проверени в Росенец, са 8 на брой помощни постройки – за охрана, оранжерия и др. За тях няма никакви строителни книжа и те нямат акт 16. Две от постройките са в така наречените сараи на Доган. Останалите са в съседните терени - частен и държавен.

От РДНСК-Бургас е изпратено писмо до кмета на Бургас с искане за предприемане на действия за забрана на достъп и ползване на имотите.

Незаконно обитаваните сараи трябва да бъдат опразнени, тъй като не са въведени в експлоатация и до законното им въвеждане в експлоатация там трябва да бъдат спрени тока и водата. И всички обитатели, и персонал трябва да бъда изведени от обекта, ако трябва – принудително. НФСБ ще следи дали това ще бъде изпълнено.

Последната група проверявани имоти са мостикът и кейовата стена. Мостикът е описан като съоръжение при една от продажбите – на пенсионните фондове на „Лукойл” на частното дружество „Стрийт лайн”. Проблемът тук е кейът, за който няма яснота как от 50 метра е станал 200 метра. РДНСК-Бургас подхваща и този казус, за който НФСБ сигнализира – вече е изпратено писмо до Община Бургас със запитване. Предстои кеят да бъде премахнат, както настояваше Валери Симеонов преди месец.

Прокуратурата установи нарушения и в местността Буджака, където имоти имат медийният олигарх Иво Прокопиев и неговите съдружници.

Прокуратурата и РДНСК-Бургас си свършиха работата – на ход са кметовете на Бургас, Созопол и Обзор. Призоваваме ги, съобразно своите правомощия, да си свършат работата и пристъпят към събаряне на незаконните постройки, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки