Обсъжда се предоговаряне на банковите кредити за сектор туризъм


Обсъжда се предоговаряне на банковите кредити за сектор туризъм
Снимка: Министерство на туризма
11 Август 2020, Вторник


Министърът на туризма Марияна Николова, Асоциацията на банките в България и ББР търсят решения на проблемите в бранша

Автор: Десант

Възможността да бъдат предоговорени банковите кредити за сектор туризъм с цел избягване на фалитите в бранша беше основна тема на работната среща, инициирана от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ръководствата на Асоциацията на банките в България и Българската банка за развитие.

Срещата бе организирана по настояване на бранша пред вицепремиера в резултат проведените от нея поредица срещи през изминалите две седмици, информират от туристическото министерство.

Министър Николова посочи, че туризмът първи беше засегнат от пандемията, причинена от разпространението от COVID 19 по света, и секторът почти спря да работи. Заради последиците върху икономиките европейският регулаторен орган позволи разсрочването до 9 месеца на кредитите. Изключение от това привило е направила само една европейска държава и е удължила този срок.

На срещата беше обсъден вариантът да се търси решение на проблема, като предстоят нови разговори с ББР за търсене на възможност за подпомагане на сектора.

Представителите на Асоциация на банките посочиха, че са запознати с тежката ситуация в сектора. Те напомниха, че Европейската централна банка не толерира секторните облекчения.

Българските банки предлагат преструктуриране и отлагане на задълженията, които традиционно се използват в редица други държави, обясниха още от асоциацията.

В разговорите беше разгледана и възможността за създаване на гаранционен фонд, което би допринесло фирмите работещи в сектор туризъм да  преминат през този толкова труден период и да се предпазят компаниите от фалит.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки