Правят първа копка за изграждането на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“


11 Август 2020, Вторник


В него ще се дава информация на посетителите за туристическите маршрути и местните забележителности. Там ще се базира и дежурна група от планински спасители 

Автор: Десант

На 13 август от 11 ч. в района на хижа „Рилски езера“ на територията на Национален парк „Рила“ ще бъде направена първа копка за изграждането на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“. 

На церемонията ще присъстват Красимир Андонов - Директор на Дирекция „Национален парк Рила“, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, кметът на Сапарева баня и представители на Планинската спасителна служба.

Поради своята специфика и уникално биоразнообразие, циркусът на Седемте езера е обявен за „зона за ограничаване на човешкото въздействие“. След пускането на лифта до хижа „Рилски езера“ обаче това е най-посещаваната територия в границите на парка.

В бъдещия център ще се дава информация на посетителите за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието и правилата на поведение.

В пункта ще се базира и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.



От екоминистерството преди време посочиха, че изграждането на новия пункт е допустимо съгласно Закона за защитените територии, според който на териториите на националните паркове може да се изграждат сгради за нуждите им.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мария
13.08.2020 14:57:38
0
0
Не е редно горе да се строи и допълнително да се замърсява. Долу на станцията да се дава тази информация. Всичко ли ще застроим!И Рила дори!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки