Учениците в български неделни училища в чужбина няма да се явяват на приравнителни изпити, ако се върнат у нас


Учениците в български неделни училища в чужбина няма да се явяват на приравнителни изпити, ако се върнат у нас
11 Август 2020, Вторник


И при обучение изцяло в електронна среда те ще получават удостоверения за завършено обучение по български език и литература, история и география на България

Автор: Десант

При обучение изцяло в електронна среда учениците в български неделни училища в чужбина ще получават удостоверения за завършено обучение по български език и литература, история и география на България. Така завръщайки се в българската образователна система те няма да се явяват на приравнителни изпити.

Това предвижда проект на промени в организацията на учебния процес зад граница, информират от Министерството на образованието и науката (МОН).

С измененията ще се реши въпросът с обученията в неделните училища при епидемиологична обстановка и други извънредни обстоятелства. Измененията са и продължение на политиката на МОН за намаляване на ограниченията за обучаваните в неделните училища млади хора да продължат образованието си в наши висши училища.

Ще има възможност младежи от училище, което не предлага електронно обучение с частично присъствени часове, да се обучават електронно в друго неделно училище. Повече ученици ще имат възможност да завършат обучение в неделни училища за два класа в рамките на една учебна година.

Предлага се също в групите за подготовка на кандидат-студенти да бъдат включвани както ученици във втори гимназиален етап на средно образование в българско неделно училище, така и в друго училище на територията на съответната държава.

Друга мярка, свързана с епидемията от COVID-19, предвижда финансиране при минимален брой кандидат-студенти от 5 души в група за подготовка по български език и литература, история и цивилизации и география и икономика вместо изискването за 10 души досега.

Предлагат се и разпоредби, чрез които ще се повиши контролът и прозрачността при организиране на дейностите в неделните училища и при разходване на средствата, предоставяни от българския държавен бюджет, сред които е ежегодният избор на родителски съвет.

Годишният доклад със становище за резултатите от дейността на училището вече ще трябва да се изготвя не само от родителския съвет, но и от училищния ръководител, като ще се подписва от председател на родителския съвет, представляващия организацията и училищния ръководител.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки