Най-голямата болница в Бургаска област иска полицейски пост пред Спешното отделение


Най-голямата болница в Бургаска област иска полицейски пост пред Спешното отделение
11 Август 2020, Вторник


Причината е зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти и техните близки

Автор: Десант

Ръководството на УМБАЛ-Бургас иска от Областната дирекция на полицията да осигури постоянен полицейски пост пред Спешно отделение нощем. Причината е в зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти и техни близки, включително и нападения над медиците. Те работят под постоянно напрежение и в страх за живота и здравето си, а само за последния уикенд полиция е викана няколко пъти, информират от най-голямата болница в областта.

В един от случаите турист от друга държава, постъпил в Спешното с рана на главата, налетял на бой на медицинския екип, докато той правил опити да прегледа и промие раната. Съборил с ритник една от санитарките, която получила сериозни травми.

Същата вечер многобройни роднини на друг пациент блъскали по вратите на Спешно отделение и крещяли на лекарите, което отново наложило да бъде повикана полицията. Патрулите се отзовават много бързо, но между сигнала и пристигането им минава време.

„В последните дни агресивните прояви изключително зачестиха. Това притеснява колегите, които са на ръба на физическото изтощение. Ако те си тръгнат, Бургас ще остане без спешни медици и без спешно отделение. Основните прояви са нощем, през деня ситуацията е различна. Ще се чувстваме по-спокойни и ще бъдем благодарни, ако полицията успее да осигури един постоянен пост пред отделението нощем", коментира началникът му д-р Здравка Инджова.

Ръководството на болницата вече изготвя писмо към полицията, в което настоява за засилена охрана пред болницата.

В последните дни Спешно отделение е много натоварено. През кабинетите минават по 120 души на ден, основно пострадали при катастрофи, битови и други инциденти. Главната причина за недоволството на пациентите е чакането, но всички трябва да са наясно, че спешността се определя по медицински критерии - а именно - пряка опасност за живота или загуба на орган. Едва след това се преглеждат пациенти, чието състояние не изисква спешна намеса. Всеки, който лично е избрал да посети Спешно отделение, трябва да е наясно с това.

Продължава да не се прави разлика между Спешно отделение и дежурен кабинет за неотложна помощ, който обслужва пациентите на личните лекари извън работното им време. Продължават и да идват пациенти, които не са спешни, но държат да влязат веднага и не искат да чакат, „защото при личния лекар има опашка" - изтъкват от лечебното заведение.

УМБАЛ-Бургас отново напомня на бургазлии, че първото звено в медицинската грижа е личният лекар, а нощем и по празници - дежурният кабинет, с който той има сключен договор. Всеки личен лекар трябва да информира своите пациенти в кой кабинет да търсят помощ, когато те не са на работа.

Екипите на Спешно отделение имат пълното право да върнат всеки пациент, чието състояние не изисква спешна намеса и да го пренасочат към тези две звена - уточняват от болницата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки