Прокурорската колегия: Христо Иванов се опитва да оказва политически натиск върху независимостта на Прокуратурата


Прокурорската колегия: Христо Иванов се опитва да оказва политически натиск върху независимостта на Прокуратурата
Снимка: БГНЕС
10 Август 2020, Понеделник


Съдебната власт, в която и да е държава от ЕС, не е подлагана на политическа атака от политическа партия - категоричен е обвинител номер едно

Автор: Десант

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за пореден път изрази в своя Декларация тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България, опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск.

По повод публикация от 8 юли 2020 г. в сайта на българската редакция на „Свободна Европа“ и видеоматериал с изявление на Христо Иванов, председател на ПП „Движение Да България“ от 3 август 2020 г., публикуван на сайта на Обединение „Демократична България“, от ВСС разпространиха Декларация, в която магистратите заявява категорична и безусловна подкрепа на прокурора от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, за която в публикацията на „Свободна Европа“ се правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните й задължения.

„Още по-тревожни са системните и целенасочени опити на Христо Иванов – председател на ПП „Движение Да България“, за политически натиск върху независимостта на Прокуратурата на Република България и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските ни партньори“, се казва в декларацията.

„Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт“.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи декларацията и подчерта, че атаките са неаргументирани, но е обяснимо защо прокуратурата и отделни прокурори са подложени на всякакъв възможен натиск.

„Безпрецедентно след 1989 г. прокуратурата повдигна обвинения на множество лица, които българските граждани и журналистите наричат „олигарси“.  За първи път от много години е повдигнато обвинение на действащ министър и на действащ заместник-министър.

Само по уведомления на Специализираната прокуратура и на други прокуратури до антикорупционната комисия са запорирани или замразени, ако използваме европейския термин, над 3 млрд. лв. Това е без последните 2 дела от началото на годината, касаещи едно лице, което се укрива в Обединените арабски емирства, и други казуси за нерегламентирано съхранение на отпадъци, опасни за здравето на българските граждани“, каза Гешев.

По повод втората част на декларацията главният прокурор посочи само, че не му е известно „съдебната власт,  в която и да е държава от ЕС, да е подлагана на политическа атака от политическа партия“.

Прокурорската колегия на ВСС призовава българските политици да не превръщат Прокуратурата на Република България в заложник на започналата предизборна кампания, както и да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати.

Приетата днес декларация ще бъде изпратена на Европейската комисия, Европейския парламент, на посолствата на всички държави членки на Европейския съюз в България, на посолствата на САЩ и Обединено кралство Великобритания.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки