Екоминистърът: Безводие заплашва Черноморието


Екоминистърът: Безводие заплашва Черноморието
Снимка: Уикипедия
10 Август 2020, Понеделник


Ако и тази зима няма сняг, догодина и по морето ситуацията ще е като в Перник, изтъкна пред БНТ Емил Димитров

Автор: Десант

Екоминистърът Емил Димитров предупреди в ефира на Българската национална телевизия, че безводие застрашава Черноморието.

По думите му, в язовир „Камчия" има 62 млн. куб. м вода при необходимост от 100 млн., и ако и тази зима няма сняг, догодина и по Черноморието ситуацията ще е като в Перник.

За захранването на Варна алтернатива е язовир „Цонево", но Южното Черноморие няма алтернатива, изтъкна Димитров.

„Докато аз съм министър, ще има вода, но на следващия министър трябва да му кажем „Честито", на няколко пъти повтори Ревизоро.

Язовир „Камчия” е построен на р. Луда Камчия и водният му обем, освен от нея, се формира още от реките: Котленска, Глогова, Нейковска, Ичеренска, Медвенска и Садовска. Площта, от която се събират водите му, е над 1600 кв. км., а обемът му е 235 млн. кубически метра. Водата му се разпределя между Бургаска и Варненска област в съотношение 60:40. Малко от нея стига и до две села в Сливенска област.

През летния сезон около 1 млн. човека ползват вода от „Камчия”, в останалото време от годината те са около 300 000. Тя стига до потребителите в Черноморец, на юг от него хората разчитат на язовир „Ясна поляна”.

Министър Димитров предупреди жителите на Перник, че през зимата могат да останат без парно и топла вода, ако собственикът на теца не изгради ново шламохранилище преди началото на отоплителния сезон.

„Има си регионално министерство, има си собственик, кмет, архитект" - очерта кръга на отговорните за решаването на проблема екоминистърът. И напомни, че старото шламохранилище е затворено тази година, след като от 10 години не е трябвало да работи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки