До 10 000 лева глоба и премахване на незаконните огради на Буджака в Созопол


До 10 000 лева глоба и премахване на незаконните огради на Буджака в Созопол
05 Август 2020, Сряда


Това стана ясно след проверка на РИОСВ – Бургас в защитената територия

Автор: Севдалина Пенева

На 13 юли Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас е извършила проверка по сигнал за незаконно строителство в района на местносттта Германката, която попада в защитена местност Колокита. Установено е изграждането на ограда, която не съответства на параметрите, които са определени в плана за управление на защитената местност.



При проверката инспекторите са установири в съседен имот също изграждане на плътна ограда. Става дума за собственост на бизнесмена Иво Прокопиев, който е отрязал достъпа до морския бряг.

„И по двата случая е съставен констативен протокол, изпратили сме и писма до община Созопол, с които изискваме информация дали извършеното се явява строителство по смисъла на ЗУТ и кой е собственикът, за да предприемем административнонаказателни мерки“, коментира за Десант Детелина Иванова, старши инспектор в РИОСВ – Бургас.

До момента обаче отговорот общинската администрация няма. В момента, в който това бъде направено, процедурата е следната: 

„От наша страна ще съставим акт за установяване на собствеността, след което ще наложим глоба в размер до 10 000 лева и ще дадем предписание за премахване на оградите, което следва да извършат РДНСК или Община Созопол, в зависимост от категорията за премахване“, уточни Детелина Иванова.



Както вече в Десант вече информирахме, Върховна административна прокуратура констатира преди дни множество нарушения при изграждането и експлоатирането на десетки обекти по Южното Черноморие.

Една от проверяваните сгради се оказа именно луксозното имение на Иво Прокопиев в Созопол, което е отрязало достъпа на туристите до морския бряг. Да се стигне до морето е възможно единствено по тясна, стръмна пътека, която е опасна за преминаващите през нея граждани.

Миналата седмица по казуса се ангажира и кметът на Созопол Тихомир Янакиев, което пред телевизия СКАТ обеща, че ще премахме всички незаконни обекти край морето. Продължаваме да следим темата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки