Екоминистърът за джиповете в Рила: Достъпът им до езерата трябва да се спре


Екоминистърът за джиповете в Рила: Достъпът им до езерата трябва да се спре
Снимки: МОСВ
03 Август 2020, Понеделник


Мерки за това обаче трябва да предприеме кметът на Сапарева баня. Вижте защо

Автор: Десант

Кметът на община Сапарева баня да предприеме мерки, за да спре достъпа на джипове до Рилските езера. Това заяви екоминистърът Емил Димитров, който тази неделя - 2 август, провери на място ситуацията със системно навлизане на превозни средства в района на Седемте рилски езера.

„През летните месеци в планината се качват хиляди хора от цял свят и наши съграждани, които искат да се докоснат до природата и да се радват на красотите на национален парк. Не може да продължаваме да допускаме достъпът до езерата да се превръща в офроуд полигон, източник на нерегламентирани печалби и дейности и умишлено съсипване на природата“, категоричен бе министър Димитров.

Според него не може заради печалбата на 20 души да се съсипва природата, а всички останали да наблюдават отстрани. Необходимо е местната власт да упражни правомощията си и да спре това“, заяви министърът. Той припомни, че вече повече 10 години всеки ден джипове извършват превоз на пътници срещу заплащане, има стотици жалби, но никой не издава заповед пътят да се ползва само за спешни случаи, пожарна, полиция, паркова охрана и дейности по опазване на горите.Министърът обясни, че пътят от началната станция на лифта до 17-ти стълб, където е границата на Национален парк „Рила" под хижа „Рилски езера", е общинска собственост и контролът трябва да се извършва от община Сапарева баня.

„Служителите от Паркова охрана, която е към Национален парк „Рила“ имат правомощия по охрана от 17-тия стълб на горе, откъдето започва територията на парка. Дотам теренът е общинска собственост и е отговорност на местната власт да контролира достъпа. Пътят се поддържа за да бъде използван при инциденти от съответните служби“, допълни Емил Димитров.По думите му има достатъчно безплатни паркоместа за туристите около долната станция на лифта, които могат да избират да се качат пеша или да използват въжената линия, което е най-екологичният транспорт в планината.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Акита
03.08.2020 15:04:05
0
0
Бариери с чип и солени глоби
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки