Водата, която са пили умрелите край Димитровград крави - с над 50 пъти наднормени нитрати


Водата, която са пили умрелите край Димитровград крави - с над 50 пъти наднормени нитрати
31 Юли 2020, Петък


Висока е концентрациянта и на нитритните и амониеви йони

Автор: Десант

Резултатите от първоначалните лабораторни изпитвания, извършени на проби от умрелите след водопой крави край Димитровград, потвърждават наличието на откритите и във водата нитратни, нитритни и амониеви йони, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните.

В Националният диагностичен научноизследователски  ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) - София, в лаборатория „Токсикология“, се извършват изпитвания на тъканни проби от всички 28 животни.

Установено е, че концентрацията на нитратни, нитритни и амониеви йони, превишават около 50 пъти физиологичните норми.

След приключване на всички изпитвания, резултатите ще бъдат предоставени на разследващите органи.

На 29 август РИОСВ-Хасково информира, че във взетите ден преди това проби в точката на заустване на Северния колектор на „Неохим“ АД"  в река Марица са установени значителни превишения по показателите: азот нитритен - около 358 пъти, азот нитратен - около 10 пъти, азот амониев - около 2 пъти и електропроводимост - около 2 пъти,  както и превишение на показателя Химично потребление на кислород - около 2,2.

В пункта „Река Марица преди заустване на Северен колектор на Неохим АД” са установени незначително превишаване на нормата за добро състояние по показател ортофосфати-превишение 1,2 пъти.

В пункта „Река Марица след заустване на Северен колектор на Неохим АД” са установени превишавания на нормите за добро състояние по няколко показателя: азот нитратен- с около 1,17 пъти, азот нитритен- с около 24 пъти, общ азот с около 1,5 пъти, ортофосфати- около 1,13 пъти и общ фосфор като фосфор с около 1,12 пъти.

Измерените стойности в река Марица след заустване на Северния колектор на „Неохим“ АД са значително по-ниски от тези в точката на заустване на Северния колектор, което е следствие на разреждане на водата.

В пункт „Река Марица гр. Симеоновград, мост за град Стара Загора” се констатира превишаване на нормите за добро състояние по азот нитритен с 10 пъти  и за ортофосфати превишението е около 1,32 пъти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки