МОСВ и БАБХ започват спешна проверка за неправилно съхранявани пестициди


МОСВ и БАБХ започват спешна проверка за неправилно съхранявани пестициди
Снимка: Труд
30 Юли 2020, Четвъртък


Проверката е разпоредена от Върховна административна прокуратура и ще бъде на територията на цялата страна

Автор: Десант

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността и в защита на държавния и обществен интерес, Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда и водите (МОСВ) и Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) да извършат незабавна проверка за неправилно съхранявани пестициди на територията на цялата страна.

Във ВАП са получени сигнали  от гражданин и от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, съдържащи данни за съхранение на препарати  за растителна защита с изтекъл срок на годност по начин, създаващ риск за замърсяване на околната среда, а от там и на човешкото здраве, което обосновава и незабавна реакция от компетентните органи.

Проверката трябва да установи спазват ли се изискванията на Закона за защита на растенията, Закона за водите, Закона за здравето и Закона за опазване на околната среда, контролът по които е в правомощията на МОСВ и БАБХ.

Следва да се идентифицират местата, за които в сигнала на министъра има данни за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок, да се извършат проверки за откриване на други подобни зони, както и да се установят лицата, неправилно съхранявали /изхвърлили/ съответните препарати.

С оглед правомощията си, БАБХ следва да назначи изследване на веществата за установяване на техния физикохимичен състав в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол.

Необходимо е да се изясни и какви са неблагоприятните ефекти от замърсяването на околната среда и водите, които трябва да бъдат преодолени, и представлява ли то опасност за хора, растения и животни.

ВАП следва да бъде уведомена за резултатите от проверката с подробен доклад в най-кратък срок, а при наличие на данни за извършено престъпление – да се предоставят незабавно и на компетентните прокуратури и МВР.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки