ВАП възложи проверка за замърсяване на водите на река Марица


ВАП възложи проверка за замърсяване на водите на река Марица
Снимка: Дарик
28 Юли 2020, Вторник


При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът  и причината за замърсяване водите на р. Марица в района на гр. Димитровград с отровни вещества на 27 юли

Автор: Десант

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществен интерес и на основание чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица.

Действията на прокуратурата са предприети  след самосезиране по повод публикации в електронни медии, в които се съдържат данни за замърсяване водите на река Марица, в района на гр. Димитровград, вследствие на което на 27.07.2020 год., след водопой, 29 крави  намират смъртта си.

С оглед изнесените данни, както и засегнатите обществените отношения, свързани с опазване на околната среда и водите като национално богатство и достояние, жизненоважен ресурс, необходим за съществуването на животни, растения и хора,  са предприети от ВАП действия за опазване и възстановяване на околната среда и преодоляване неблагоприятните ефекти  от замърсяването на водата за питейно – битови нужди.

При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът  и причината за замърсяване водите на р. Марица в района на гр. Димитровград с отровни вещества на 27 юли.

Проверката следва да установи какви мерки са предприети във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед опазване здравето и живота на хора и животни и недопускане на повторен подобен инцидент, както и какви действия са предприети за опазване и възстановяване на околната среда и водите, и преодоляване неблагоприятните ефекти  от замърсяването водата за питейно – битови нужди.

На БАБХ е възложено да даде отговор за причините за смъртта на  животните, а под ръководството на главния държавен здравен инспектор да се извършат необходимите проверки за гарантиране качеството на водата предназначена за питейно - битови цели.

По същия случай е образувано и досъдебно производство от Районна прокуратура – Димитровград.

Сформиран е екип за изясняване причините за смъртта на животните, установяване на извършителя/ите на престъплението и лицата, съпричастни към извършеното престъпление, както и механизма, по който е извършено деянието. По първоначални данни, вероятна причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно химично вещество – химическа основа, което е предизвикало внезапната смърт на животните. От водата на местопроизшествието са иззети проби от служители на РИОСВ - Хасково.

Извършват се процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура Димитровград в производствени бази и цехове на предприятия в близост до района на местопроизшествието  - „Източна индустриална зона“, с цел установяване източникът на замърсяването.

Работата по случая продължава.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки