НФСБ предлага закон за облагане на едрите земевладелци


НФСБ предлага закон за облагане на едрите земевладелци
Снимката е илюстративна
28 Юли 2020, Вторник


Патриотите са категорични, че трябва да се въведат ясни правила при рентите

Автор: Десант

„Предлагаме със законопроект облагане на едрите земевладелци с данък и въвеждането на ясни правила при рентите”, съобщи в предаването „Преди всички” на БНР тази сутрин депутатът от НФСБ и зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие Йордан Апостолов.

Предвижда се да бъдат облагани всички, които имат над 10-20 хиляди декара собствена земя, независимо дали са физически или юридически лица. Промяната засяга малък кръг от хора, по-малко от 100 юридически и физически лица, посочи Апостолов.

„С това предложение очакваме да постигнем кумулативен ефект за бюджета. А и смятаме, че хора, които имайки такава голяма собственост, трябва да дадат своя дан към обществото. Всички ние плащаме данъци в определена пропорция“, каза още народният представител от НФСБ.

„Подлагаме на дискусия нивата на възнаграждения на ренти и наем  – нива по области ли ще бъдат, по икономически райони на планиране ли, по производствен признак ли – така, както е Закона за рентата във Франция, но трябва да има регламент.

На второ място поставяме въпроса за облагане на доходите от рента с данък над определено равнище. Изрично искам да подчертая, че говорим за облагане за арендаторите, които дават висока рента, не за собствениците”, посочи Йордан Апостолов.


Йордан Апостолов

По думите му тук също трябва да бъде правилно изчислен прагът, за да има баланс и справедливост. „Дали ще бъде по средни арендни плащания, които се ползват за формиране на базата на търговете в съответните областни дирекции, дали ще бъде над нивото на получените субсидии - това също е широк кръг от дискусия“, каза още Апостолов.

„Преди да стигнем до законовите промени, редно е да отворим диалог в обществото за такива промени. Вече започнахме срещи с браншови организации и собственици на земя. Защото това не са промени, които трябва да се правят самоцелно и после още първия месец да започнем да ги променяме”, поясни зам.-шефът на земеделската комисия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки