50 населени места са без вода, след като се натровиха 30 крави


50 населени места са без вода, след като се натровиха 30 крави
Снимка: БНР
28 Юли 2020, Вторник


Животните пили от канал, който се влива в река Марица в землището на Димитровград

Автор: Десант

29 крави се отровиха и умряха, след като пили вода от канал, който се влива в река Марица в землището на Димитровград. Временно е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград. Води се досъдебно производство.

От РИОСВ-Хасково информираха, че са взети водни проби, които ще бъдат изследвани в лабораторни условия. В момента проверката продължава, като се проследяват всички възможни източници, включително промишлени.

Пловдивската Басейнова дирекция е възложила на ВиК- Хасково, ВиК-Димитровград и РЗИ- Хасково да извършат анализ на качеството на  питейните води от водоизточници, разположени в терасата на река Марица, като се вземе предвид източниците на отпадъчни води в района и се дадат указание за тяхното ползване от населението.

Спешно е свикан Областният кризисен щаб.

„Около 50 са населените места със спряно водоподаване. Взехме това решение при вида на труповете на животните", заяви  в ефира на Bulgaria ON AIR областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Тя подчерта, че най-близкият град до мястото на инцидента е Димитровград, където има два големи завода.

„Предупредихме всички фермери, рибари, цялото население да са внимателни по поречието на реката. Сутринта беше докладвано, че няма друго смущаващо по обходите на река Марица. До края на деня ще бъде възстановено водоподаването, ако не - ВиК ще организира водоноски по населените места. Уранът във водата в Хасково е от съвсем друго тяло. Тук вероятно се касае за залпово замърсяване, вероятно е висока концентрация на замърсители, които са били пуснати за кратък период от време. По данни на фермера няколко часа преди това животните пак са пили от този канал и не е имало проблем", добави Здравкова.

По думите й фермерът със загиналите крави ще бъде компенсиран, след като се изясни случаят.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки