Започва сроителството на най-новата атракция на Бургас


Започва сроителството на най-новата атракция на Бургас
24 Юли 2020, Петък


Планетариумът ще разполага с последен модел оборудване за 3D визуализации

Автор: Десант

Община Бургас създава нова атракция, която да направи града още по-интересен. Стартира строителството на Планетариум, който ще бъде част от Детския научен център в пристанищната зона за обществен достъп. Разположен пред входа на образователния център, той ще представлява сферична метална конструкция с модерен архитектурен дизайн и осигурена достъпна среда за хора с увреждания.

Планетариумът няма да е само атрактивен, но и полезен. Там децата ще получават знания по астрономия, физика и изобщо в сферата на точните науки. Със специфичната си форма бургаският Планетариум ще прилича на този в Бристол и на популярното в цял свят бобено зърно в Чикаго.

Едновременно със строителството стартира и изпълнението на доставката на специализирано оборудване от висок клас за 2D и 3D прожекции на готови мултимедийни програми, които ще отведат посетителите на пътешествие в галактиката Млечен път и извън нея.

Залата ще бъде с капацитет от 50 места, разположени радиално около центъра на 8-метровия прожекционен купол, с цел осигуряване на оптимален зрителен ъгъл.

Последен модел оборудване за 3D визуализации ще осигурява възможност на посетителите да се докоснат до част от тайните на необятния Космос, а специално разработени научни и софтуерни програми ще позволяват прожектиране на картинни изображения на Вселената в реално време.

Планетариумът ще предоставя възможност за организиране на групови посещения и провеждане на изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от Бургас и региона. Срокът за изграждането му е 180 календарни дни, а възложител е ДП "Пристанищна инфраструктура".

Очаква се скоро да бъде открит Детският научен център, който е разположен на 1-ия и 2-рия етаж в сградата на Морска гара. Догодина и Планетариумът. Така тази зона в пристанището ще се оформи като единен градски образователен център, в който чрез общуване с науката по забавен и увлекателен начин деца и родители ще изграждат нови знания и умения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки