Проф. Пламен Павлов: Докато има българска нация, ще помним Константин Иречек


Проф. Пламен Павлов: Докато има българска нация, ще помним Константин Иречек
Колаж: glasove.com
24 Юли 2020, Петък


Днес се навършват 166 години от рождението на видния чешки историк и български политик

Автор: Десант

„България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.” Думите са на родения на 24 юли през 1854 г. чешки историк и български политик Константин Иречек. 

„Проф. Иречек е мащабна личност, енциклопедист, характерен представител на високата интелигенция от ХІХ век. Остава в българската история като основоположник на модерната историческа наука. В Чехия не е толкова познат, но докато има българска нация, ще го помним", отбеляза пред Радио София проф. Пламен Павлов, историк, поет, публицист и водещ на предаването „Час по България" по телевизия СКАТ.

Дисертацията в Карловия университет в Прага на Иречек е посветена на историята на българите. Голяма част от живота си посвещава и на изучаването на нашата народопсихология.

Той извършва няколко обиколки из страната с научна цел. Издава „Пътувания по България" (1888 г., на български език - 1899 г.), „Княжество България" (1891 г., на български език - 1899 г.) и други.

Иречек живее в България в периода 1879-1884 г. Бил е главен секретар в Министерството на народното просвещение (1879-1881 г.), министър на народното просвещение (1881-1882 г.) и директор на Народната библиотека (1884 г.).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки