Показват в русенския музей колекция от теглилки и тежести


Показват в русенския музей колекция от теглилки и тежести
Снимка: РИМ-Русе
23 Юли 2020, Четвъртък


През 1880 г. в Източна Румелия е приет Закон за мерките и теглилките, според който единицата за тегло е килограмът. Княжество България то утвърждава през 1888 г.


В отвореното фондохранилище на третия етаж на Екомузей с аквариум вече може да бъде видяна впечатляващата колекция от кантари, съдържаща експонати от края на XIX в. до първото десетилетие на XXI век. Сбирката се състои от 58 теглилки и 16 комплекта тежести, които бяха идентифицирани като културни ценности от специалистите на музея в началото на април.

Това са различни видове търговски кантари, медицински везни, уреди за претегляне на бебета, яйца, пликове в пощенските станции, зърно, за бижута, за учебните часове в училище, за употреба в домакинството, тип „паланци“.

Многообразието от измервателни уреди е представено от една от най-старите теглилки, произведена в Пловдив от фабриката на Георги К. Лазов, получила медал на Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1892 г. Уредът се използва за прецизно определяне на насипни стоки.

Друг един „пазарски“ кантар с два таса е произведен в Люблин и е служил в полската армия и в двете световни войни.

Колекцията от теглилки и тежести е важна част от овеществяването на процесите на Модерността, които настъпват у нас през XIX век. Още управителят на Дунавския вилает Мидхат паша въвежда единни стандарти в областта – мерки и теглилки, с които работят всички, с което улеснява търговията. През 1880 г. в Източна Румелия е приет Закон за мерките и теглилките, според който единицата за тегло е килограмът. 

Княжество България приема килограма от 1888 г. Законът за мерките и теглилките определя, че за «единица мяра на тежестта се взима грамът или тежестта в безвъздушно пространство на един кубически сантиметър преварена (дестилирана) вода на температура 4 градуса от стоградусния (Целзиусовия) термометър».

Всички теглилки са обработени научно от музейните специалисти във времето на идвънредното положение покрай пандемията с Ковид-19, когато музеите бяха затворили врати за посетители.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки