Нормалното раждане стана национална политика. Секциото вече не е модерно


Нормалното раждане стана национална политика. Секциото вече не е модерно
Снимка: УМБАЛ-Бургас
22 Юли 2020, Сряда


Над 75% от новородените в УМБАЛ-Бургас идват на този свят по естествен път

Автор: Десант

България е сред трите страни с най-много оперативни раждания в Европа. Тенденцията за провеждане на оперативни раждания без сериозни медицински показания поставя жените и новородените в ненужен риск, отчита Световната здравна организация (СЗО). След секцио родилката се възстановява по-трудно, при новороденото се изискват реанимационни действия, затова хирургията трябва да се използва пестеливо.

В развитите европейски държави процентът на секциото не надвишава 20-25%.  Според СЗО процентът на ражданията, изискващи оперативна намеса, е между 10 и 15%. 

Научната АГ общност няма колебания по въпроса, че бременността и раждането са нормални процеси, които протичат безопасно в повечето случаи. Затова жените трябва да бъдат поощрявани да раждат нормално, казват акушер-гинеколозите в Родилно отделение на УМБАЛ-Бургас.

Над 75% от ражданията в тази най-голяма болница в Бургаска област стават по естествен път. От години нейното Родилно отделение поддържа политика за поощряване на жените да раждат по нормален, физиологичен начин.

УМБАЛ-Бургас е единствената болница в града, поддържаща толкова нисък процент на оперативните раждания, който за първите шест месеца на тази година е 22% от всички раждания. В други лечебни заведения тенденцията е обратна – едва eдна трета от жените раждат нормално. В някои секциото достига до 70% от всички раждания, което е изключително тревожна тенденция.

Нормалното раждане вече е и национална политика. От 1 август т.г. клиничната пътека за него се увеличава. Тя става 1100 лв. срещу 960 лв. за цезарово сечение. Решението на НЗОК е с цел именно да поощри усилията на екипите в лечебните заведения, където нормалното раждане е приоритет и да намали ненужните оперативни раждания.

„Удовлетворени сме от тази новина, защото от години насърчаваме нормалното раждане и подкрепяме родилките в решенията им. Цезаровото сечение в УМБАЛ-Бургас се прилага само и единствено тогава, когато няма друг начин и трябва да спасим живота на родилката и бебето, както утвърждава добрата медицинска практика“, изтъкват бургаските акушер-гинеколози. 

Все повече се забелязва и тенденцията за нормално раждане след едно или дори две цезарови сечения. „В месеца идват 8-10 жени, които желаят да родят естествено след операция и това е напълно възможно“, категорични са специалистите.

През 2019 г. в УМБАЛ-Бургас са родени 1809 бебета, от които 462 със секцио. За първите шест месеца на т.г. ражданията са 848, а оперативните – 187.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки