Регистрираха първата у нас ферма за щурци


Регистрираха първата у нас ферма за щурци
Снимките са илюстративни. Източник: relax.by
20 Юли 2020, Понеделник


Брашното от тези насекоми подпомага работата на чревната и стомашната флора, а усвояемостта на протеините е по-добра отколкото при традиционните източници

Автор: Десант

Първото стопанство за щурци у нас получи регистрация за животновъдна ферма от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). То се намира в град Българово, Бургаско и е организирано от фирма „ЕнтоСинерджи", чийто собственик е инженер Стоян Вълев, пише сайтът meduzata.com.

Родината на домашния щурец, който лятото оглася с песента си поляните, е Азия, макар вече да е разпространен по целия свят. Насекомото е чудесна храна за консумация от човека. Брашното от щурци има мек орехов вкус и по-добри хранителни качества от други ядливи насекоми. В състезанието за съдържание на протеин в обемна концентрация, то е абсолютен победител. 

От сайта на компанията научаваме, че за производството на 1 кг продукт от щурци се използва 10-12 пъти по-малко фураж, 38 пъти по-малко земя, 20 пъти по-малко вода, отколкото за производството на 1 кг говеждо. Създаването на 1 кг протеин от насекоми е съпътствано със сто пъти по-малко отделяне на парникови газове от производството на 1 кг говеждо.



Времето за производство също е около 100 пъти по-малко. Крайната цел на Вълев е да автоматизира процеса максимално, което ще доведе и до намаляване на работната ръка в дейностите по отглеждане на насекомите.

Протеинът от щурци има изключително добри хранителни качества. Той съдържа групата витамини В - В1, В2, В12 в количества, които са много по-големи отколкото в говеждото. В състава му влизат всички важни за човека аминокиселини - Омега-3, Омега-6 в съотношение 1:3, като се счита, че съотношение по-малко от 1:4 е много добро.

Брашното от щурци се добива от екзоскелета на насекомото, който е и много добър пробиотик, спомагащ работата на чревната и стомашната флора. В него желязото е повече отколкото е в спанака например. А усвояемостта на протеините е по-добра отколкото при традиционните източници

Друго предимство е, че няма никакви консерванти във фуража, с който се хранят насекомите, не се употребяват антибиотици или хоромонални стимулатори. Максимално близко е до биопроизводството.

Както отбелязва в своя публикация „Гардиън": „Експертите по околната среда отдавна препоръчват насекомите като устойчив хранителен източник, който може да помогне за намаляване на нехранителните качества в храните и на вредните въздействия в производството на месо".

В момента във фермата на Стоян Вълев се отглеждат около 350 000 възрастни щурци. Компанията все още не може да продава брашното от тях като храна за хора, а само за животни, тъй като европейското законодателство забранява подобна употреба на тези продукти. Очаква се обаче съвсем скоро забраната да падне.



„Белгия е подала документи за разрешение за производство на храна от насекоми - брашнени червеи, бръмбари, включително щурци, и се очаква в края на тази година или началото на следващата Европейският орган по безопасност на храните да излезе с решение за одобрението на този вид насекоми за храна от човека. Когато една страна получи разрешение, това автоматично се отнася за всички останали държави членки", разказва предприемачът пред meduzata.com.

За тези, които се изкушават от екзотичното, в сайта на „ЕнтоСинерджи" може да се намерят кулинарни рецепти за спагети и за палачинки с щурци. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки