Български ученици с два сребърни медала от Менделеевата олимпиада по химия


Български ученици с два сребърни медала от Менделеевата олимпиада по химия
Снимки: СООПН
20 Юли 2020, Понеделник


Тази година състезанието се проведе в онлайн формат и в него участваха гимназисти от 27 държави, сред които Австрия, Саудитска Арабия, Грузия, Латвия, Китай, Русия, Украйна и други

Автор: Десант

Абитуриентът от Софийската математическа гимназия Дамян Францов и десетокласникът от пловдивската математическа гимназия Павел Николов завоюваха за България сребърни медали от престижната международна Менделеева олимпиада по химия (ММОХ). Това съобщиха от Сдружението на олимпийските отболи по приложин науки (СООПН).





„Единственият по рода си образователен проект ежегодно събира талантливи ученици от различни краища на света, така че младите химици да изпробват знанията си и да разкрият таланта си. Турнирът е изключително сериозен - отборите са доста добре подготвени, тъй като това са именно победителите на националните ученически олимпиади”, изтъква Александър Чередник, изпълнителен директор на Фондация Andrey Melnichenko, един от съорганизаторите на събитието.

Тази година състезанието трябваше да се състои в края на април в Будапеща, Унгария. През март организаторите съобщиха, че ще го отложат за следваща дата, а това се оказа периодът между 13 и 18 юли 2020 г., когато ММОХ се проведе виртуално с две теоретични части. Обикновено състезанието има два теoретични кръга и един експериментален.

В онлайн формата участваха гимназисти от 27 държави, сред които Австрия, Саудитска Арабия, Грузия, Латвия, Китай, Русия, Украйна и други.

Традиционно участниците в нашия отбор са учениците, класирали се на първите 4 места в  Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда.

До момента химиците ни са спечелили 80 медала в рамките на Менделеевата олимпиада. Тя се организира за ученици от 10 – 12 клас и се провежда от 1992 г. 

България ще участва и в 52-ото издание на Международната олимпиада по химия, която също ще се проведе онлайн по-късно този месец, на 25 юли. Името на специфичния формат за тази година се очаква да бъде “IChO 2020 Remote Theory”.

А през 2021 г. домакин на Менделеевската олимпиада по план ще бъде Будапеща.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки